Preitaart met blauwschimmelkaas

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 175 g bloem
  • 65 g grof havermeel
  • 50 g koude boter, in blokjes
  • 50 g koude reuzel, in blokjes
  • 75 g cheddar, fijngeraspt
  • voor de vulling
  • 65 g boter
  • 400 g prei, in de lengte gehalveerd, schoongemaakt en in dunne ringen
  • 300 ml slagroom
  • 3 grote eieren
  • 150 g blauwschimmelkaas, zonder korst en verkruimeld
  • 1 eetlepel gehakte verse tijm

Voorbereiden

Doe voor het deeg de bloem met het havermeel, een snufje zout, de boter en de reuzel in een keukenmachine en mix kort tot een fijn kruimeldeeg. Doe de geraspte kaas erbij en mix nog even door. Roer er 2 eetlepels ijskoud water door en kneed tot een bal.

Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee een taartvorm met losse bodem (25 cm doorsnee). Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en zet 20 minuten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bekleed de deegbodem met vetvrij papier en een dun laagje bakbonen. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot de randen van het deeg goudbruin zijn. Verwijder het papier en de bakbonen en zet de taartvorm 7 tot 8 minuten terug in de oven tot de deegbodem goudbruin is. Haal uit de oven en zet apart. Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.

Smelt voor de vulling de boter in een grote steelpan, doe de prei erbij en breng licht op smaak met zout en peper. Laat met een deksel op de pan een paar minuten zachtjes garen tot de prei zacht is. Haal het deksel van de pan en verwarm nog eens 3 tot 5 minuten tot de prei gaar is en het vocht is verdampt. Laat iets afkoelen.

Meng de room met de eieren in een kom met zout en peper naar smaak. Meng met de prei, de blauwschimmelkaas en de tijm en schenk het mengsel in de taartvorm. Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de taart gestold en lichtbruin is. Laat iets afkoelen, haal uit de vorm en serveer.

Extra benodigd

Keukenmachine, taartvorm met losse boden (Ø 25 cm), bakpapier, bakbonen

Kookboek

Het recept 'Preitaart met blauwschimmelkaas' is afkomstig uit het kookboek...

Het Farmhouse Cookbook

'Het Farmhouse Cookbook' neemt je mee naar de melkerij, het erf en de moestuin van het beroemde Yeo Valley, een familieboerderij in het Zuid-Engelse Somerset... lees verder

© Good Cook

Preitaart tips

Reacties op dit recept

  • Joska Dit is een super lekkere preitaart. Door het gebruik van reuzel helaas niet vegetarisch, maar die kun je makkelijk vervangen door boter zonder dat het echt ten koste gaat van de smaak. Wij hebben hem gemaakt met Bleu d'Auvergne en proberen de volgende keer Roquefort, hoewel de preitaart met de Bleu al lekker sterk op smaak was. We gaan het zien! Heeft iemand nog tips voor het gebruik van een andere lekkere blauwschimmelkaas?