Quiche lorraine (de enige echte)

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,2obv 36 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 60 g boter
  • 125 g bloem, gezeefd
  • 1 ei
  • voor de vulling
  • 6 dunne plakjes doorregen ontbijtspek
  • 300 ml room
  • 3 eierdooiers
  • 1 heel ei

Voorbereiden

Snijd de boter in stukjes en wrijf ze met een flinke mespunt zout grondig door de gezeefde bloem. Breek het ei erin en meng het er met uw handen doorheen. Voeg genoeg water toe (2-4 eetlepels) om er een zacht deeg van te maken, maar het moet stevig genoeg zijn om schoon los te komen van de kom of plank. Kneed er een bal van, wikkel hem in vetvrij papier en laat hem minstens 2 uur rusten.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Als het moment van de verwerking is aangebroken, rolt u het heel dun uit. Bekleed er een taartvorm van 20 cm doorsnede mee en prik met een vork in het deeg.

Snijd voor de vulling het ontbijtspek in reepjes van 2 cm breed. Bak ze een minuutje in de koekenpan of totdat een deel van het vet gaat smelten. Schik ze in cirkels op het deeg.

Meng ondertussen de room met 3 goed losgeklopte eierdooiers en 1 heel ei, op smaak gebracht met veel vers gemalen peper en een beetje zout (houd rekening met het zout in het spek). Giet het mengsel over het spek en zet de taart direct in de oven.

Laat hem 20 minuten staan en bak hem dan nog eens 10 minuten op 180 °C. De vulling moet dan bijna als een soufflé gerezen en goudbruin zijn.

Haal hem uit de oven en laat hem een minuut of twee staan (dan is hij gemakkelijker aan te snijden), maar dien hem op voordat hij is ingezakt.

Extra benodigd

Taartvorm (Ø 20 cm)

Kookboek

Het recept 'Quiche lorraine (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...

Elizabeth Davids beste recepten

Elizabeth David introduceerde vlak na de Tweede Wereldoorlog zonnige mediterrane gerechten in Engeland. Dankzij de invloed van deze veelgeprezen culinair

... lees verder

© Van Dishoeck

Quiche tips

Reacties op dit recept

  • klaas Volgens mij is de originele quiche lorraine met emmenthaler en gruiere kaas en ontbijtspek!!
    • Femke Nee, zonder kaas :) Iedereen maakt hem met kaas maar dat is niet hoe het officiële recept is!
  • Angele Mee eens. In mijn quiche lorraine strooi ik geraspte gruyere over het spek en vervolgens giet ik er de room + eieren over.
  • jacob Originele quiche lorraine is gemaakt van boterrijk korstdeeg met een vulling die bestaat uit room, spek en eieren. Dus geen kaas, geen ham, geen tomaten en zeker geen bladerdeeg. Ook lekker - maar niet Lorrains.
  • carla Ook de kaas, als die er al in gaat, hoeft niet gruyere of emmenthaler te zijn. Jullie zijn in de war met de klassieke kaasfondue.
  • Bert Over quichedeeg: ik wil graag een tip geven betreffende de bereiding van quichedeeg. Zelf maak ik dat als volgt. 100 gram boter, 200 gram bloem, beetje water en een ei. Los de boter op op het laagste pitje van het gas gooi dit bij de bloemen het ei en meng het in korte tijd tot een deegje. Je kan er zo dan ook heel makkelijk zaden doormengen, zoals b.v. kummel, gelijk bij de bloem er bij doen.
  • Bert Mensen je maakt toch zelf uit wat de vulling kan zijn. Originele recepten maak je zelf.
    • marc Top reactie, 10 op 10.
  • Maresi De lekkerste quiche is volgens mij gemaakt van het volgende recept. Voor het deeg 200 gr bloem, 75 gr. boter + 1 ei ( de korstlaag moet vooral dun zijn!). Voor de vulling: 2 fijngesneden preien, 4 hele losgeklopte eieren, 200 ml crème fraiche, 200 gr geraspte oude kaas plus gerookte, uitgebakken (dus zonder vet!) gerookte kleine stukjes spek. Een cholesterol bom, en misschien niet helemaal 'Lorraine', maar oh zo lekker!
    • Piet Een cholesterol bom? Cholesterol uit de voeding heeft niets met het cholesterol in je bloed te doen. Bovendien is cholesterol een lichaamseigen stof o.a. noodzakelijk om nieuwe cellen aan te maken (baby's zitten er dan ook vol mee). Ook voor de reparatie van je aders is cholesterol absoluut noodzakelijk. Een hoog cholesterolgehalte is derhalve geen slecht teken.
  • Fred Een originele Quiche is 4 eieren, 4 dl room, 2 ons ham en 3 ons kaas en een quiche bodem. Die bodem is overal in Frankrijk te koop voor een prijs tussen de 30 en 70 cent voor gewone pat (korstdeeg) maar ook voor de feuilleté (bladerdeeg). Quiche-vorm 27 a 28 cm en verder 35 min op 220 graden. Simpeler kan het niet en zelfs koud is hij lekker. Vraag maar aan een Franse bakker.
    • Femke Vraag maar aan een Franse bakker... kaas hoort er niet in.
  • Gerard Nee, kaas hoort er niet in, al is het lekker. Een beetje nootmuskaat kan er wel in en is lekker.