Grote scone met peer en bramen
bereiden
Ingrediënten
- 225 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel plus 1 theelepel bakpoeder of 225 glutenvrije bloem plus 2 theelepels bakpoeder en ½ theelepel xanthaangom
- 200 g gemalen amandelen
- 2 theelepels kaneel
- 115 g boter, afgekoeld en in blokjes gesneden
- 55 g suiker, plus wat extra om te bestrooien
- 200 ml karnemelk
- 200 g bramen
- 2 rijpe peren, geschild, van klokhuis ontdaan en in schijfjes gesneden
- 1 ei, losgeklopt
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 190 °C (op gasstand 5).
Doe het bakmeel, bakpoeder, gemalen amandelen, kaneel en ½ theelepel fijn zeezout in een grote kom en roer alles door elkaar. Meng de boter erdoor met je vingertoppen tot het mengsel lijkt op grove broodkruimels. Voeg suiker en karnemelk toe en meng tot je een zacht deeg hebt. Giet er een beetje melk bij als het mengsel te droog is. Voeg de bramen en schijfjes peer toe en meng het deeg voorzichtig met je handen.
Leg het deeg op een met bakmeel bestoven werkvlak en maak er een schijf van met een doorsnede van 23 cm. Leg hem met behulp van een grote spatel op een ingevette bakplaat. Bestrijk de scone met het geklopte ei en bestrooi met een beetje extra suiker. Verdeel met een scherp mes de scone in 8 stukken, maar snijd niet helemaal door het deeg heen. Zet de bakplaat 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de scone goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop tikt.
Dien warm op met boter om er overheen te smeren. Je kunt de scone het beste eten op de dag dat je hem maakt.
Kookboek
Het recept 'Grote scone met peer en bramen' is afkomstig uit het kookboek...
Glutenvrij bakken
Hannah Miles
In 'Glutenvrij bakken' staan alternatieven voor favoriete gerechten, zoals brownies, cheesecake, macarons en muffins. En naast deze populaire zoetigheden... lees verder
© Uitgeverij Becht