Gevuld speculaas

8 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het amandelspijs
  • 150 g blanke amandelen
  • 150 g suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1½ klein ei
  • 2 eetlepels water
  • voor de speculaas
  • 250 g bloem
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden
  • 175 g boter, in blokjes
  • 15 blanke (halve) amandelen
  • ½ ei voor de garnering

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Amandelspijs: maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine of blender (of neem amandelpoeder als je dat kunt vinden). Doe dan de rest van de ingrediënten erbij en maal alles tot een smeuïge massa. Gebruik je kant-en-klaar gekochte amandelspijs? Prak er dan met een vork een half losgeklopt ei en 2 eetlepels water door om het sappiger te maken.

Speculaas: kneed bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden, boter en een snufje zout tot een mooi soepel deeg. Gebruik eventueel de keukenmachine en kneed alleen nog even kort met de hand tot een bal.

Verdeel het deeg in twee bollen. Rol die met een bebloemde deegroller uit tot twee even grote plakken van ongeveer ½ tot ¾ cm dik. Tip: doe dat op twee vellen bakpapier.

Leg één plak met papier en al op de bakplaat. Smeer de spijs erop uit maar laat 1 cm rand vrij. Hevel nu de andere plak ondersteboven er bovenop en trek het papier eraf. Duw voorzichtig de randjes dicht. Duw de amandelen er in een decoratief patroontje in.

Kwast daarna de hele bovenkant, ook de amandelen, in met het overgebleven losgeklopte halve eitje. Bak ca. 35 minuten in de oven.

Extra benodigd

Keukenmachine of blender, bakpapier

Tip

Geen lichtbruine basterdsuiker gevonden? Half witte en half donkerbruine werkt ook prima.

Video - Gevuld speculaas | Koken met Karin

Kookboek

Het recept 'Gevuld speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

De heimweekeuken

Voor de rubriek 'De heimweekeuken' in dagblad 'Trouw' schreef Karin Luiten elke week een interview gecombineerd met een lekker recept. De gerechten variëren van... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Speculaas tips