Gevulde-speculaastaart

8 grote stukken
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 30 g karnemelk
  • 2 g zout
  • 250 g Zeeuws bloem
  • 15 g speculaaskruiden
  • 4 g baking soda
  • voor de vulling
  • 400 g amandelspijs
  • 20 g ei
  • 20 ml water
  • verder nodig
  • 20 g boter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • blanke amandelen, om te garneren

Bereiden

Meng voor het deeg de boter met de basterdsuiker, de karnemelk en het zout. Voeg de bloem, de speculaaskruiden en de baking soda toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur, maar liever twee dagen, in de koelkast rusten. De smaak van speculaasdeeg wordt veel beter als het een aantal dagen in de koelkast heeft gerust.

Meng voor de vulling de amandelspijs met het ei en het water tot een gladde massa. Doe dit in kleine hoeveelheden tegelijk om klontvorming te voorkomen. Zet het spijsmengsel opzij.

Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet een taartpannetje van 18 cm doorsnede in met boter.

Neem het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Rol het deeg uit tot 4 mm dik en steek of snijd een cirkel uit van 20 cm doorsnede. Leg de cirkel in het taartpannetje, zodat de bodem en de zijkanten ermee bekleed zijn. Zorg ervoor dat het deeg ongeveer 1 cm van de bovenrand verwijderd blijft.

Rol het overgebleven deeg nogmaals uit en snijd een cirkel uit die straks precies op het taartje past. Verdeel het spijsmengsel over de deegbodem (je kunt hiervoor het beste je handen een beetje nat maken, zodat het spijsmengsel niet aan je handen blijft plakken). Bestrijk het spijsmengsel met een beetje gesmolten boter en sluit het taartje af met de deegcirkel. Bestrijk het taartje met losgeklopt ei en versier met de amandelen. Bestrijk nogmaals met ei.

Bak het speculaastaartje in 55-60 minuten gaar. Laat het speculaastaartje volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt en aansnijdt.

Extra benodigd

Taartpannetje (Ø 18 cm)

Tip

Van het deeg dat je overhoudt, kun je heerlijke speculaasbrokken maken! Rol het deeg opnieuw uit tot ongeveer 5 mm dik en snijd het in vierkante stukken. Bestrijk met losgeklopt ei en beleg met amandelen. Bestrijk nogmaals met losgeklopt ei. Bak de brokken in een voorverwarmde oven van 180 °C in ongeveer 25 minuten gaar.

Opmerking

'Rond oktober beginnen de meeste bakkerijen weer met het maken van gevuld speculaas. Wat mij betreft kunnen ze er alleen al vanwege de geur niet vroeg genoeg mee beginnen! Speculaasdeeg wordt eigenlijk nooit dezelfde dag gebruikt, maar ligt meestal een paar dagen in de koelkast te rijpen. Op deze manier kunnen de smaken mooi in het deeg trekken en krijgt het eindproduct veel meer smaak.' - Hans Spitsbaard

Kookboek

Het recept 'Gevulde-speculaastaart' is afkomstig uit het kookboek...

Taartbijbel

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's leert Hans Spitsbaard (winnaar van het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt') je alle kneepjes van het bakken van taarten. 'Taartbijbel' biedt ruim 160 recepten voor lekkere, klassieke en spannende taarten

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Speculaas tips