Glutenvrije gevulde speculaas

12 punten
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g dadels, zonder pit
  • 150 g havermout
  • 100 g havermeel
  • 2-2½ eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 100-125 ml rijstolie
  • 150 g blanke amandelen + 6 blanke amandelen voor garnering
  • 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes

Voorbereiden

Pureer 100 g dadels in de keukenmachine. Voeg de havermout toe en maal de vlokken fijn. Voeg dan het havermeel met de speculaaskruiden, een snufje zout en het ei toe en schenk er al draaiende zo veel olie bij dat het een samenhangend mengsel wordt.

Kneed het mengsel met een koele hand goed door tot een smeuïg en samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in plasticfolie 4-8 uur rusten, niet in de koelkast. Hierdoor kan de smaak van de speculaaskruiden goed intrekken.

Bereiden

Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Voeg de resterende dadels toe en meng alles tot een rul mengsel. Voeg als het mengsel erg droog blijft 2 eetlepels sinaasappelsap toe. Schep de stukjes appel erdoor.

Verwarm de oven op 175 °C.

Verdeel het speculaasdeeg in een groter en een kleiner stuk. Druk het grotere stuk deeg uit op bakpapier tot een rechthoekige lap van 20 x 10 cm. Verdeel het amandelmengsel erover.

Rol de kleinere deeglap uit tot een rechthoekige lap van 24 x 14 cm. Leg deze lap op de vulling en druk het deeg aan de rand goed dicht. Garneer met halve amandelen en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak de gevulde speculaas in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de speculaas afkoelen.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Glutenvrije gevulde speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Havermout! Quinoa! En meer...

'Lekker Havermout! Quinoa! En meer...' is een vervolg op 'Lekker lang jong'. Met opnieuw veel verrassend gezonde recepten die je lekker lang jong houden. Het... lees verder

© vL&dB uitgevers

Speculaas tips