Klassieke gevulde speculaas

  • 1 koek
  • 55 min
  • waardering 8
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g tarwebloem
  • ½ eetlepel bakpoeder
  • 200 g donkerbruine basterdsuiker
  • 175 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei, goed losgeklopt
  • 300 g grove amandelspijs
  • ½ tot ¼ losgeklopt ei; bewaar de rest om de bovenkant mee te bestrijken
  • voor het kruidenmengsel
  • 1½ eetlepel kaneel
  • ½ eetlepel kardemom
  • ¼ theelepel gember
  • ¼ theelepel anijs
  • ¼ theelepel kruidnagelen
  • 1⁄8 theelepel nootmuskaat
  • 1⁄8 theelepel foelie (desgewenst)

Voorbereiden

Zeef de bloem met het kruidenmengsel, de bakpoeder, ¼ theelepel zout en de suiker in een ruime kom. Wrijf de boter er grondig door zodat het mengsel eruitziet als broodkruim. Dit gaat snel in een keukenmachine. Gebruik je die, meng dan eerst alle droge ingrediënten en voeg daarna de boter toe. Blijf mengen tot de massa oogt als broodkruim en doe dit over in een kom.

Voeg als laatste het losgeklopte ei toe en kneed een paar minuten goed. Vorm een bal van het deeg, verpak die in plasticfolie en leg hem een uur koud weg. Dit mag ook langer, zelfs een hele nacht, maar dan moet het deeg daarna eerst opwarmen tot kamertemperatuur zodat het kan worden uitgerold zonder te breken.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de bakvorm in.

Meng dan de grove amandelspijs met zoveel losgeklopt ei dat een vrij zachte consistentie ontstaat die je kunt uitstrijken. Verdeel het deeg in twee ongelijke stukken: een van een derde van het deeg, een van twee derde. Vorm er ballen van en druk die plat tot cirkels.

Spreid nu een stuk plasticfolie op het werkblad uit en leg het grootste stuk deeg daarop. Dek het af met een tweede stuk folie en strek dit zo strak dat het zonder plooien of vouwen op het deeg ligt. Rol de deegcirkel tussen de folie uit tot een cirkel met een doorsnede van 28 cm en bekleed de vorm hiermee; druk de randen goed tegen de wanden van de vorm zodat ze niet naar binnen vallen. Strijk vervolgens de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en vouw de deegranden over de vulling. Gebruik de folie opnieuw om het tweede stuk deeg uit te rollen, maar nu tot een cirkel van 22 cm, iets kleiner dan de vormomtrek. Werk de cirkel af door de rand en bij te snijden. Bevochtig de randen van het deeg in de vorm met een in water gedoopte vinger en leg de kleinere cirkel erop. Druk de randen voorzichtig aan om het deeg te verzegelen. Strijk wat ei over de bovenkant en prik er op een aantal plaatsen in met een vork.

Bak de gevulde speculaas 30-35 minuten in de oven. Laat hem in de vorm afkoelen en leg hem voorzichtig op een schaal.

Extra benodigd

Bakvorm (Ø 24 cm), plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Klassieke gevulde speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Zelfgebakken

Gaitri Pagrach-Chandra

Deze prachtige collectie van broden, cakes, koekjes en gebak laat niets te wensen over! Zowel zoetekauwen als liefhebbers van hartige baksels komen aan hun... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Speculaas recept tips

Reacties op dit recept

  • GerardJammie! Maar ik maak de amandelspijs altijd zelf: niks aan, minder zoet, vooral geen amandelessence en dus eerlijker. je kunt het zo grof maken als je zelf wilt. Amandelen, poedersuiker, rozebloemwater en een snufje zout... Een kind kan de was doen, een baby kan taarten bakken.

    • FrederickToprecept dit! Zelf spijs maken doe ik met 50-50 amandelmeel-cremehoning, evt. puntje citroenrasp. Voor beste resultaat een paar weken van te voren maken :) Mocht je liever met suiker werken neem dan kristal, nooit poedersuiker en zeker geen rozenwater... dan wordt het marsepein, ook lekker maar is wel even wat anders.

    reageren