Elzasser taart

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • 500 g abrikozen of appels, geschild en in plakjes gesneden
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 100 ml crème fraîche
  • voor het brisserdeeg (pâte brisée)
  • 250 g bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 1 eetlepel neutrale olie, zoals zonnebloem- of koolzaadolie
  • 125 g koude boter, in blokjes, plus extra om in te vetten
  • 1-2 eetlepels ijskoud water

Voorbereiden

Maak het deeg. Strooi de bloem in een kom. Maak er een kuiltje in en doe hierin de olie, 1 theelepel zout en de boter. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het deeg op broodkruim lijkt. Bevochtig het deeg met water zodat het samenhang krijgt en kneed het kort met de hand. Hoe sneller je dit doet, des te beter wordt het deeg. Bedek het deeg met plasticfolie en laat minstens 30 minuten koelen in de koelkast, maar langer mag ook, bijvoorbeeld een hele nacht. Laat het deeg weer op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4. Vet een taartvorm van 20 cm in met boter.

Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 3 mm en bekleed er de taartvorm mee. Vul de taartbodem met de vruchten. Klop in een kom bloem, eieren, suiker en crème fraîche glad. Schenk over de vruchten en bak 30-40 minuten.

Extra benodigd

Plasticfolie, taartvorm (Ø 20 cm)

Variatietip

Voor een rabarbertaart vervang je de abrikozen of appels met 500 g rabarber gesneden in 3 cm dikke stukken. Bedek met het custardmengsel en bak. Bestrooi naar smaak met extra suiker.

Kookboek

Het recept 'Elzasser taart' is afkomstig uit het kookboek...

Tarte Tatin

'Tarte Tatin' is een bewerking van Ginette Mathiots pattiseriebijbel. Een uitgebreid bakboek, dat de Fransen al decennia hebben gekoesterd en nu voor

... lees verder

© Van Dishoeck

Taart tips