Frambozentaart met maanzaad en lemon curd
bereiden
Ingrediënten
- voor het deeg
- 330 g bloem + wat extra om te bestuiven
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel blauw maanzaad
- 2 flinke eetlepels roomboter
- ca. 6 eetlepels ijswater
- voor de vulling
- 3 eetlepels maïzena
- 100 g suiker
- 250 g frambozen
- 2 eetlepels paneermeel
- 160 g lemon curd (potje of zelfgemaakt)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng bloem, suiker, maanzaad en ½ theelepel zout met de hand of keukenmachine door elkaar. Voeg de boter toe en meng tot je een kruimelig deeg hebt. Het is een compact deeg, dus met de keukenmachine gaat het makkelijker. Voeg eventueel enkele eetlepels ijswater toe om een samenhangend deeg te krijgen.
Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en leg de andere helft in de koelkast. Vet de taartvorm licht in en bekleed deze met het deeg. Bedek het deeg met bakpapier, vul met blindbakvulling en bak het deeg 10 minuten blind. Verwijder dan bakpapier en blindbakvulling en bak nog 5 minuten.
Schep de maïzena en suiker voorzichtig door de frambozen. Probeer de frambozen zo heel mogelijk te laten.
Haal de taartvorm uit de oven en strooi het paneermeel over de bodem. Verdeel de lemon curd over de bodem, het geeft niet als het mengt met het paneermeel. Schep de frambozen op de lemon curd. Probeer zo weinig mogelijk vocht mee te scheppen.
Rol het resterende deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak, en maak met een uitsteekvormpje wat gaatjes in het deeg. Leg het deeg bovenop de taart, snijd het overtollige deeg weg. Duw de randjes aan en bak de taart dan ca. 30 minuten in de oven. De taart blijft vrij blank van kleur.
Extra benodigd
Lage taartvorm (Ø 23 cm), bakpapier, blindbakvulling (bv gedroogde bonen)
Kookboek
Het recept 'Frambozentaart met maanzaad en lemon curd' is afkomstig uit het kookboek...
Vegatopia
Annemieke Dubbeldeman e.a.
No-nonsense vega-inspiratie voor elke dag: 'Vegatopia - het kookboek' staat boordevol lekkere, originele en vegetarische recepten. Van makkelijke maandag... lees verder
© Nieuw Amsterdam