Linzertorte

8 personen
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 100 g blanke hazelnoten
  • 160 g boter
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 5 g speculaaskruiden
  • rasp van ½ citroen
  • 50 g ei (ca. 1 ei)
  • 250 g bloem
  • 8 g bakpoeder
  • voor de vulling
  • 300 g rode-bessenjam
  • verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om in uit te rollen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g amandelschaafsel

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat de hazelnoten afkoelen en maal ze in een foodprocessor fijn.

Meng voor het deeg de boter met de witte basterdsuiker, het hazelnootmeel, de speculaaskruiden en de citroenrasp. Voeg het ei toe en meng kort door elkaar. Voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede met uitneembare bodem in met boter. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot 5 mm dik. Steek of snijd een cirkel uit van 20 cm doorsnede en leg deze in de bakvorm. Neem een klein deel van het overgebleven deeg en vorm langs de zijkant van de bakvorm een opstaande rand van ongeveer 5 mm dik.

Vul de ruimte binnen de opstaande rand op met rode-bessenjam. Gebruik hiervoor eventueel een spuitzak.

Rol het overgebleven deeg uit tot ongeveer 3 mm dik en snijd hiervan lange stroken. Leg de stroken in een ruitpatroon op de taart. Bestrijk de rand van de taart met een beetje losgeklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel op. Bak de Linzertorte in ongeveer 40 minuten af.

Extra benodigd

Bakpapier, foodprocessor, bakvorm met uitneembare bodem (Ø 20 cm)

Opmerking

'Nog zo vers gebakken, en toch de oudste taart ter wereld? Jazeker! De eerste Linzertaart werd vermoedelijk gebakken rond 1650. Om eerlijk te zijn werd ik op basis van het recept nog niet warm van dit van oorsprong Oostenrijkse taartje. Bij het maken van het deeg was ik echter helemaal om. De combinatie hazelnoot, speculaaskruiden en citroenrasp is echt waanzinnig. Ik heb moeite moeten doen om het deeg niet op te eten voor het taartje de oven in ging!' - Hans Spitsbaard

Kookboek

Het recept 'Linzertorte' is afkomstig uit het kookboek...

Taartbijbel

Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's leert Hans Spitsbaard (winnaar van het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt') je alle kneepjes van het bakken van taarten. 'Taartbijbel' biedt ruim 160 recepten voor lekkere, klassieke en spannende taarten

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Taart tips