Pecan pie
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 125 g koude, zachte boter, in blokjes gesneden
- 225 g bloem
- 15 g cacaopoeder
- 18 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- voor de vulling
- 250 g pecannoten
- 225 ml rietsuikersiroop
- 340 g bruine basterdsuiker (of 320 g poedersuiker + 20 g suikerstroop)
- 75 g zachte boter
- 1½ theelepel vanille-extract
- 110 ml volle room
- 6 eieren
- voor de afwerking
- 1 eetlepel rietsuikersiroop
Voorbereiden
Meng voor het deeg de boter met de bloem, het cacaopoeder, ½ theelepel zout, de poedersuiker en de vanillesuiker met een keukenmachine of een vork. Voeg daarna 4 eetlepels koud water toe en kneed met je handen tot je een homogeen deeg hebt. Rol het deeg tot een bal, wikkel die in plasticfolie en laat deze minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg vervolgens met een deegroller uit tot een cirkel die 3 cm groter is dan een taartvorm met een diameter van 26 cm. Als het deeg te stevig is als je het uit de koelkast haalt, laat je het op kamertemperatuur een beetje zachter worden.
Vet de taartvorm in met boter en bestrooi hem met bloem. Leg de cirkel deeg in de taartvorm, plooi de overhangende randen naar binnen en druk de randen goed aan met je vingers. Zet de taartvorm met de bodem minstens 1 uur in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Prik met een vork in de bodem, leg er een stuk bakpapier op en leg er bakparels (of gedroogde erwten of bonen) op. Bak de taartbodem daarna 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de bakparels en bak nog 5 minuten.
Leg voor de vulling de pecannoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat ze enkele minuten afkoelen en hak ze dan fijn. Verhit de rietsuikersiroop, de basterdsuiker, 2 snufjes zout, de boter en het vanille-extract in een koekenpan. Laat de suiker op laag vuur smelten en breng dan aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de room toe. Roer goed en laat afkoelen.
Voeg de eieren een voor een toe en roer na elk ei goed. Verdeel de pecannoten over de taartbodem en overgiet met het eier-roommengsel.
Bak de taart ca. 40 minuten in de oven. De vulling moet stevig zijn, maar dient in het midden nog wat wiebelig te zijn. Haal de taart uit de oven en besmeer de taartrand met een borsteltje met de rietsuikersiroop. Laat de taart afkoelen voor je ze snijdt. Serveer met een bolletje ijs.
Extra benodigd
Plasticfolie, taartvorm (Ø), bakpapier, blindbakvulling
Kookboek
Het recept 'Pecan pie' is afkomstig uit het kookboek...
New York - recepten uit de Big Apple
Marc Grossman
Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse gerechten zoals ze in de... lees verder
© Good Cook