Pruimentaart
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 180 g bloem
- 90 g koude boter
- 3 eetlepels suiker
- 1 middelgroot ei
- voor de vulling
- 1½ eetlepel suiker (of 3 eetlepels gemalen amandelen)
- 1½ eetlepel bloem
- 1 kg pruimen
- suiker naar smaak
Voorbereiden
Zeef de bloem samen met een snufje zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes en meng ze heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Meng de suiker onder het bloemmengsel. Klop het ei los en roer het door het bloemmengsel.
Kneed het deeg snel met de handen tot een bol. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens ½ uur rusten op een koele plek of in de ijskast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Beboter en bebloem de taartvorm. Rol het deeg uit en schik het in de beboterde en bebloemde taartvorm.
Vermeng de suiker (of de amandelen) met de bloem. Verdeel het mengsel over de taartbodem.
Was de pruimen en verwijder de stenen. Snijd de pruimen in kwartjes en schik ze zo dicht mogelijk naast elkaar op de taartbodem. Bestrooi de pruimen rijkelijk met suiker.
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Extra benodigd
Plasticfolie, taartvorm van 35 x 11 cm
Tip
Het ei in dit deeg is een middelgroot ei van ongeveer 53 à 63 g. Gebruik je kleinere of grotere eieren, dan moet je de hoeveelheid boter en bloem wat aanpassen. Ook is het soms nodig om, naargelang de kwaliteit van de gebruikte bloem, een beetje vocht bij het deeg te voegen. IJskoud water is dan de oplossing.
Kookboek
Het recept 'Pruimentaart' is afkomstig uit het kookboek...
Het gezellige taartenboek
Livia Claessen
In 'Het gezelllige taartenboek' staan meer dan 80 originele taarten, tarteletjes en koekjes, voor elke gelegenheid en voor elk seizoen: een frisse fruittaart voor een... lees verder
© Standaard Uitgeverij