Tosti met pompoen, ricotta, Parmezaan en salieboter
bereiden
Ingrediënten
- 250 g stukjes pompoen, vers of uit de diepvries
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 4 sneden witbrood of zuurdesembrood
- ongezouten, zachte boter
- 4 eetlepels ricotta
- 2 dunne plakken milde kaas, bijvoorbeeld Goudse kaas of fontina
- 2-3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- voor de salieboter
- 50 g ongezouten boter
- de blaadjes van een paar takjes verse salie
- versgeperst sap van een ½ citroen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Bestrijk met een kwastje de stukjes pompoen met de olie en leg ze in één laag op een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en laat de pompoen in 20-30 minuten gaar en goudbruin roosteren. Haal de bakplaat uit de oven en plet de stukjes pompoen enigszins. Zet apart. Laat intussen voor het maken van de salieboter in een kleine steelpan de boter smelten totdat deze zachtjes aan het sissen is en een donkerder kleur aanneemt. Voeg de salieblaadjes toe en haal de pan van het vuur zodra de blaadjes omkrullen. Voeg het citroensap toe en laat staan totdat je de salieboter nodig hebt.
Besmeer elk van de sneden brood aan één kant met de zachte boter en verdeel de ricotta gelijkmatig over twee sneden, aan de nietbeboterde kant.
Neem een grote koekenpan met dikke bodem en met antiaanbaklaag. Leg de twee sneden brood zonder ricotta in de pan, met de beboterde kant onder. Als je pan niet groot genoeg is voor twee sneden, bak je één tosti per keer. Leg op elke snee een plak Goudse kaas of fontina en verspreid wat geplette stukjes pompoen gelijkmatig tot aan de randen. Druppel hier royaal wat salieboter overheen, maar niet meer dan de helft ervan per snee. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas over elke snee en leg de beide resterende sneden brood hierop, met de ricottakant onder en druk licht aan.
Zet het vuur op matig en laat de eerste kant van de tosti's gedurende 3-5 minuten bakken totdat deze goudbruin zijn geworden, waarbij je met een spatel lichte druk uitoefent. Keer de tosti's met de spatel voorzichtig om en laat de andere kant gedurende 2-3 minuten bakken.
Haal de tosti's uit de pan, leg ze op een bord en snijd elke tosti diagonaal in tweeën. Laat ze een paar minuten afkoelen voordat je de tosti's serveert. Herhaal deze handelingen, zo nodig, voor de tweede tosti.
Kookboek
Het recept 'Tosti met pompoen, ricotta, Parmezaan en salieboter' is afkomstig uit het kookboek...
Tosti's en andere gegrilde broodjes
Laura Washburn
Tosti's zijn heerlijk: bestaat er iets lekkerders dan een broodje met heel veel gesmolten kaas? In 'Tosti's' vind je 28 originele en heerlijke variaties op dit... lees verder
© Uitgeverij Becht