Gordon Ramsay: banaan-rumtatin
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 80 g fijne kristalsuiker
- 80 g boter, in blokjes
- 2 eetlepels bruine rum
- 300 g bladerdeeg
- bloem, om te bestrooien
- 2 grote, iets onrijpe bananen
- om te serveren
- ijs, slagroom of crème fraîche
- gedroogde bananenschijfjes
- poedersuiker, om te bestuiven
Bereiden
Zet een grote gietijzeren (ovenvaste) koekenpan klaar. Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem en verhit hem langzaam tot hij opgelost is. (Misschien vind je het gemakkelijker om de suiker eerst te verzadigen met 2 eetlepels koud water.)
Voeg de boter toe en laat hem op middelhoog vuur smelten terwijl je de pan omschudt om de boter en de suiker te vermengen. Kook het mengsel tot je een donkerbruine karamel hebt en zorg dat het niet aanbrandt. Neem de pan direct van het vuur en roer de rum erdoor; pas op, dit spettert.
Schenk de karamel in de gietijzeren pan en spreid hem met de achterkant van een lepel uit tot een gelijkmatige laag die groot genoeg is om vier halve bananen op te leggen; hij hoeft niet tot aan de zijkanten te komen. Laat de karamel afkoelen en hard worden.
Als je vers bladerdeeg gebruikt, rol het dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot de dikte van een euromunt; maak er dan een bal van en kneed hem tot hij zacht is. Rol het deeg weer uit, ditmaal dunner dan de vorige keer.
Pel de bananen, snijd ze in de lengte doormidden en leg ze met de bolle kant op het deeg. Snijd het deeg rondom de bananen in de vorm van halvemaantjes af en zorg voor een rand van 1 cm. Leg de bananen met de platte kant op een snijplank en drapeer het deeg erover. Druk het deeg tegen de zijkanten van de bananen aan en snijd het teveel weg; leg ze dan met de platte kant op de gestolde karamel. Laat het geheel ten minste 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 200 °C, gasstand 6.
Zet de pan kort voor het opdienen op een zware bakplaat en bak de bananen ca. 12-15 minuten in de oven, tot het deeg licht goudbruin en krokant is. Laat het deeg een minuut rusten en til de bananen dan met een paletmes voorzichtig op en leg ze omgekeerd op een verwarmd bord. Sprenkel de karamel uit de pan erover. Schep een bolletje ijs op een gedroogd bananenschijfje of serveer er een toef slagroom of crème fraîche bij om het dessert helemaal af te maken. Strooi er wat poedersuiker over en serveer.
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: banaan-rumtatin' is afkomstig uit het kookboek...
Het geheim van de chef
Gordon Ramsay
In 'Het geheim van de chef' onthult Gordon Ramsay de geheimen achter de gerechten waarmee hij bekend is geworden. Veel van Gordons tips zijn makkelijk uit... lees verder
© Kosmos Uitgevers