Gordon Ramsay: risotto met paddenstoelen

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 87 waarderingen

Ingrediënten

  • 750 ml groentebouillon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 grote sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakken
  • 200 g risottorijst
  • 1 klein glas droge witte wijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 100 g oesterzwammen, in plakken
  • 100 g cantharellen, eekhoorntjesbrood of andere wilde paddenstoelen, in plakken
  • 2 eetlepels mascarpone of crème fraîche
  • 1 eetlepel kervel of bieslook, gehakt
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Breng de bouillon in een pan aan de kook en laat hem zachtjes pruttelen.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hoge pan, voeg de sjalotten toe en bak ze in 2-3 minuten glazig. Voeg de bleekselderij toe en bak nog 2 minuten.

Roer de rijst erdoor en bak nog 2 minuten. Schenk de wijn erbij en kook tot hij is opgenomen. Voeg 1 soeplepel hete bouillon en het korianderzaad toe en kook al roerend tot het vocht is opgenomen.

Voeg 1 soeplepel bouillon toe en kook al roerend tot de bouillon is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is. De risotto hoort erg vochtig en romig te zijn. Breng hem op smaak met zout en peper.

Verhit de rest van de olijfolie in een pan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze regelmatig roerend tot ze zacht zijn. Roer ze door de risotto.

Roer de mascarpone door de risotto en verdeel deze over voorverwarmde borden. Strooi kervel en Parmezaanse kaas erover en serveer.

Variatietip

'Neem bij gebrek aan cantharellen en andere wilde paddenstoelen een mengsel van kastanjechampignons en oesterzwammen.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: risotto met paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

Gordon Ramsay maakt het makkelijk

Gordon Ramsay laat in dit boek zien hoe je thuis snel en eenvoudig heerlijke maaltijden kunt bereiden zonder uren in de keuken te moeten staan. Hij maakt... lees verder

© Tirion Uitgevers

Risotto tips

Reacties op dit recept

  • Claudia Heerlijk recept, zelfs met eenvoudige champignons en zonder de oesterzwammen!
  • G.A.M. Smakelijke variant op de standaard risotto's. Mooi warm tussengerecht of primi, zoals onze Italiaanse vrienden het noemen.
  • Olav Erg lekker! Als je het als hoofdgerecht maakt voor 4 flinke eters kun je best wat meer dan 200 g risottorijst nemen.
  • Ton Ondanks dat het er niet appetijtelijk uitziet, is het toch heerlijk. Beetje opleuken met verse groene kruiden, groene salade of tomatensalade. Is absoluut lekker.
  • Rob Teveel van het goede. Parmezaanse kaas met paddenstoelen een zonde. Alleen eekhoorntjesbrood (funghi) zijn al genoeg. De meeste smaak met paddenstoelenboullion, kleine stukjes ham of bacon en wat kruiden e.d. Het woord risottorijst is onze uitvinding. De hollander snapt het blijkbaar anders niet.
    • Gerrit Volledig met je eens. Bouillon van champignons lijkt mij eventueel te sterk van smaak. Half deze bouillon en half een waterige gevogelte bouillon is super.
  • Carlo Voor ik een gerecht maak lees ik altijd de reacties van anderen, daar dit vaak veel vertelt over hoe goed/slecht het is, zo heb ik ondervonden. Onderstaande reacties hielpen minder, want ze zijn uiteenlopend. Toch maar gemaakt en geen spijt van. Het staat bij ons regelmatig op het menu. Smaken verschillen!
  • Gerard De mascarpone vind ik niks, doet afbreuk aan de smaak van de paddestoelen die juist moet overheersen. Een beetje creme fraiche kan, maar is eigenlijk ook overbodig: goede risotto is vanzelf smeuïg. Voeg wat geweekte eekhoorntjesbrood toe + het vocht: veel intenser. Wel eerst goed wassen.
    • Gerdie In plaats van mascarpone een kluitje roomboter in de risotto, veel lekkerder.
  • Gerard Wat ik ook niet snap: waarom ziet het er niet apetijtelijk uit; zo ziet een risotto er nu eenmaal uit. Mooie kleurcombinaties, mooie rijst.. Onzin. Dit ziet er uit om in te bijten...
  • Gerard Ha Rob, je hebt niet helemaal gelijk: funghi betekent in het Italiaans gewoon paddestoelen in het algemeen. Eekhoornstjesbrood is: funghi porcini. of kortweg porcini. Maar inderdaad: geen kaas!, Wel stokbrood, geen kruidenboter, wel roomboter. Geen rode wijn, wel witte wijn.
  • Karin en Theo Geheel het recept gevolgd,mijn man en ik hebben ervan gesmuld!
  • Yvonne Dat klopt JOSEF. Het is dan ook niet het originele recept van Gordon! De bouillon behoort niet te koken om maar iets te noemen, er zijn allerlei ingrediënten aan toegevoegd die hij niet gebruikt, kortom: zoek zijn recept en je zal net als ik verrast worden. Vr gr Yvonne
  • Lidy Dit recept staat in zijn boek. Ik maak dit al jaren en het blijft mijn favoriete risotto. Je kan er genoeg mee variëren.
  • Norbert Deze risotto van Gordon is al een paar jaar mijn absolute favoriet. Waanzinnig lekker!
  • a.D Nog nooit zo een kok gezien, grote muil tegen personeel.
  • Tony Enkele tips. Er zijn drie soorten risotto rijst: Arborio, Vialone Nano en Carnaroli. De koning van deze drie is de Carnaroli, het geeft zoveel smaak, is super cremerig, maar het duurt een beetje langer voordat het gaar is... dus blijf roeren... Bij de uitjes ik doe wat knoflook bij, en aan het einde wel een paar eetlepels geraspte Parmezaan en wat gesnipperde peterselie (plat). En niet vergeten zout en peper en blijf proeven tijdens het kook proces... Succes!
  • Hester Heerlijke risotto! Ik heb het gemaakt met Saltimbocca, aangezien ik toch wel echt een vleeseter ben. Dat bleek een goede combinatie.
  • Dirkje Lekkere risotto.
  • Ard Ik ga vanavond dit recept maken, maar dan wel met boter ipv mascarpone (dat lijkt mij beter)... ik ben benieuwd!
  • Wilbert Onbegrijpelijk dat er groentebouillon wordt gebruikt. Er is uitstekende Italiaanse paddenstoelenbouillon verkrijgbaar. Veel smaakvoller. Verder: gebruik naast de verse paddenstoelen ook bijv. Gedroogde morieljes. Tot slot een eetlepel truffelolie erdoor. Je weet niet wat je proeft!
  • Carrie Tjonge, Jonge, wat een drukte en dit allemaal voor een bordje risotto. Ik zeg maar zo, SMAKEN VERSCHILLEN! Experimenteren en kijk wat voor jouw/jullie het beste smaakt. EET SMAKELIJK en bovenal geniet er van!