Gordon Ramsay: millefeuille van frambozen

4 personen
bereiden

waardering 8,7obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • 320-375 g kant-en-klaar uitgerold roomboterbladerdeeg
  • 3 eetlepels poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • zaad van 2 vanillestokjes
  • 600 ml double cream (alternatief: 1 deel mascarpone en 2 delen slagroom)
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • ½ eetlepel likeur met sinaasappelsmaak, bijvoorbeeld Grand Marnier
  • 200 g verse frambozen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C / gasstand 7.

Vouw het deeg uit en leg het op een bakplaat met antiaanbaklaag. Bestuif royaal met poedersuiker, zet 8 minuten in de voorverwarmde oven, verlaag de temperatuur tot 200 °C / gasstand 6 en bak nog 7-12 minuten, tot het deeg goudgeel en geglazuurd is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Meng intussen vanillezaad en room. Voeg de 3 eetlepels poedersuiker toe en klop op tot zich zachte pieken vormen. (Klop niet te lang, anders schift het.) Voeg sinaasappelrasp en likeur toe en spatel erdoor.

Schep de room in een spuitzak met een glad spuitmondje en draai langzaam dicht zodat de room zich verplaatst naar de punt. Leg tot gebruik in de koelkast.

Snijd de millefeuille als hij is afgekoeld met een broodmes heel voorzichtig in de lengte in drie gelijke stukken.

Maak het gebak vlak voor het opdienen af. Pak de spuitzak uit de koelkast, spuit een dot room op een serveerschaal als 'lijm' en leg er een plak millefeuille op. Spuit er een laag room op en leg een enkele laag frambozen langs de randen. Spuit een laag room in de frambozencarré, dek af met een tweede plak millefeuille en herhaal de handelingen met room en frambozen. Leg er ten slotte de laatste plak op. Bestuif met poedersuiker en dien onmiddellijk op.

Extra benodigd

Spuitzak

Variatietip

Je kunt zo veel variëren als je wilt met de vulling van de millefeuille. Gebruik crème fraîche, mascarpone, aardbeien, limoen ... wat je maar bedenken kunt.

Opmerking

'Desserts moeten altijd de wauw-factor hebben, en dit gerecht is ontzettend simpel te maken maar oogt en smaakt absoluut verrukkelijk. Als je de bovenkant van het deeg licht met poedersuiker bestuift, karamelliseert die en kunnen de laagjes zich verdelen in de 'duizend blaadjes' die dit dessert zijn naam geven.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: millefeuille van frambozen' is afkomstig uit het kookboek...

Koken als een chef

In 'Koken als een chef' geeft Ramsay je gedegen, praktische informatie over technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. In 11 thematische hoofd

... lees verder

© Van Dishoeck

Gordon Ramsay tips