Nigella Lawson: aromatische kerstham
bereiden
Ingrediënten
- 6½ kg gerookte ham, met bot
- 250 ml rode wijn
- 1 grote ui, gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, ongepeld
- 1 bol venkel, gehalveerd
- 2 stuks steranijs
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel gemengde peperkorrels
- voor het glazuur
- ca. 20 hele kruidnagels
- 4 eetlepels cranberry- of rode-bessengelei
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel rodewijnazijn
Bereiden
Doe alle ingrediënten, behalve die voor het glazuur, in een grote pan op het fornuis, maar niet op het vuur. Giet er zoveel water bij dat de ham onder staat. Zet het vuur aan en laat de ham aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat de ham tegen de kook aan blijft en leg het deksel schuin op de pan. Laat de ham ongeveer 3½ uur koken. (Dat lijkt misschien niet lang voor zo'n groot stuk vlees, maar het vlees gaat tijdens het afkoelen door met gaar worden, en omdat je de ham koud gaat eten, wil ik hem niet té gaar hebben. Jij ook niet trouwens.)
Verhit de oven tot 200 °C of gasovenstand 6. Til de ham voorzichtig uit het hete vocht, leg hem op een plank en laat hem iets afkoelen, niet te erg, maar tot je hem kunt aanraken zonder je vingers te branden.
Snijd met een scherp mes het zwoerd weg (en wat van de vetlaag daaronder, als die erg dik is), maar laat een dunne laag vet zitten. Ik ben dol op dit karweitje: het is bijzonder bevredigend om dat hete, blubberige vet van de ham af te halen. Kerf met datzelfde mes een ruitpatroon met ruiten van 2 cm in het vet dat je hebt laten zitten. Steek in elk kruispunt van ingekerfde lijnen een kruidnagel.
Klop de cranberry- of aalbessengelei, kaneel, paprikapoeder en rodewijnazijn in een pannetje op hoog vuur door elkaar en laat het sausje aan de kook komen. Laat het sausje 5 minuten koken, zodat het stroperig wordt.
Leg de ham in een met aluminiumfolie beklede braadslee, want de suiker in het glazuur verbrandt in de oven terwijl het glazuur van de ham druipt. Giet het glazuur over de ham en zet hem 15 minuten in de oven, of tot het geglazuurde vet bruingebrand is. Haal de kerstham uit de oven en laat hem op een houten plank 2 tot 3 uur afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: aromatische kerstham' is afkomstig uit het kookboek...
Nigella's kerst
Nigella Lawson
Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die
... lees verder © Uitgeverij ContactNigella Lawson tips
Reacties op dit recept
-
J.M.
Weet iemand waar je zo'n stuk ham kan kopen in Nederland? Bij mijn slager hebben ze alleen al gare ham, bv een beenhammetje voor in de oven.
- Wim Bij bijvoorbeeld beef en Steak en bollenstreek kun je deze stukken vlees bestellen ook de versmalt van van der valk heeft ze en anders op zoek gaan naar een echte ambachtelijke slager.
- John In het recept staat dat je de ham niet te gaar moet koken, maar bij de ingredienten heb je het over 'n gerookte ham. Of moet ik hier lezen gekookte ham. Graag reactie want het lijkt me heerlijk bij het kerstontbijt.
- gaya In het boek staat een gerookte ham. Kijk anders ook op youtube.Veel recepten staan ook daarop.
- will Hallo j.m. en john, dit recept klopt niet ,gerookte ham kan je niet meer koken wordt droog. Beenham kan maar dan hoeft ie alleen in de oven, niet maar koken want die is al gekookt, het recept gaat over een achterpootje welke nog vers is gezien de kooktijd, als hij gekookt is moet de temp ongeveer75.c verder is het recept goed.
- pien Ik heb het even nagekeken in het kookboek en het recept is correct. Het gaat om een gerookte ham van de achterpoot (anders had het wel schouderham geheten) en die kun je heel goed koken, want het is een stuk van meer dan 6 kilo en niet een onsje gesneden gerookte ham van de vleeswarenafdeling ;)
- rob Je moet wel een verse ham nemen; Ik heb dit recept al 2 keer uitgeprobeerd: een keer met gerookte ham: dan is het klaargemaakte recept vreselijk zout na de bereiding, en een keer met gekookte ham: totaal droog alles, geen spatje vocht meer erin: alleen nog geschikt om er een terrine van te maken. Een goede raad: begin met een schouderham, dan kost het je maar de helft als je de mist ingaat.
- Michel Kan dit recept ook gemaakt worden met stukken varkensrug?