Nigella Lawson: aromatische kerstham
- 10 personen
- 240 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Engels
- Vlees
Ingrediënten
- 6½ kg gerookte ham, met bot
- 250 ml rode wijn
- 1 grote ui, gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, ongepeld
- 1 bol venkel, gehalveerd
- 2 stuks steranijs
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel gemengde peperkorrels
- voor het glazuur
- ca. 20 hele kruidnagels
- 4 eetlepels cranberry- of rode-bessengelei
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel rodewijnazijn
Bereiden
Doe alle ingrediënten, behalve die voor het glazuur, in een grote pan op het fornuis, maar niet op het vuur. Giet er zoveel water bij dat de ham onder staat. Zet het vuur aan en laat de ham aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat de ham tegen de kook aan blijft en leg het deksel schuin op de pan. Laat de ham ongeveer 3½ uur koken. (Dat lijkt misschien niet lang voor zo'n groot stuk vlees, maar het vlees gaat tijdens het afkoelen door met gaar worden, en omdat je de ham koud gaat eten, wil ik hem niet té gaar hebben. Jij ook niet trouwens.)
Verhit de oven tot 200 °C of gasovenstand 6. Til de ham voorzichtig uit het hete vocht, leg hem op een plank en laat hem iets afkoelen, niet te erg, maar tot je hem kunt aanraken zonder je vingers te branden.
Snijd met een scherp mes het zwoerd weg (en wat van de vetlaag daaronder, als die erg dik is), maar laat een dunne laag vet zitten. Ik ben dol op dit karweitje: het is bijzonder bevredigend om dat hete, blubberige vet van de ham af te halen. Kerf met datzelfde mes een ruitpatroon met ruiten van 2 cm in het vet dat je hebt laten zitten. Steek in elk kruispunt van ingekerfde lijnen een kruidnagel.
Klop de cranberry- of aalbessengelei, kaneel, paprikapoeder en rodewijnazijn in een pannetje op hoog vuur door elkaar en laat het sausje aan de kook komen. Laat het sausje 5 minuten koken, zodat het stroperig wordt.
Leg de ham in een met aluminiumfolie beklede braadslee, want de suiker in het glazuur verbrandt in de oven terwijl het glazuur van de ham druipt. Giet het glazuur over de ham en zet hem 15 minuten in de oven, of tot het geglazuurde vet bruingebrand is. Haal de kerstham uit de oven en laat hem op een houten plank 2 tot 3 uur afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: aromatische kerstham' is afkomstig uit het kookboek...
Nigella's kerst
Nigella Lawson
Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die... lees verder
© Uitgeverij Contact