Nigella Lawson: perfect gebakken aardappelen
- 8 personen
- 75 min
- waardering 8
- Bijgerecht
- Hollands
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 potten van 320 g ganzenvet
- 2½ kg vastkokende aardappelen
- 2 eetlepels (30 ml) semolina
Bereiden
Verwarm de oven voor op 250 °C of gasovenstand 9. Doe het vet in een grote braadslee en zet die in de oven. Na 20 tot 30 minuten zou het vet verschrikkelijk heet moeten zijn.
Schil de aardappelen en snijd ze in drieën door ze aan twee kanten schuin af te snijden zodat het middenstuk min of meer driehoekig is. Breng de aardappelen in koud water en met zout aan de kook. Laat ze 4 minuten koken.
Laat de aardappelen uitlekken in een vergiet en kieper ze terug in de lege, droge pan. Strooi er de semolina over. Schud de pan zodat de aardappelen allemaal goed met semolina bedekt worden. Leg het deksel op de pan en schud de pan nog eens flink, zodat de randen van de stukken aardappelen ruw worden: hierdoor worden ze later krokanter. Ik laat ze in dit stadium met rust. Als je dat niet doet, moet je oven al heet zijn!
Schep wanneer het vet zo heet mogelijk is geworden de met semolina bedekte stukken aardappel voorzichtig in de braadslee (ze sissen en spetteren verschrikkelijk) en bak ze een uur in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn, draai ze halverwege die tijd om.
Als je oven heet genoeg is zullen ze niet meer dan ongeveer 25 minuten per kant nodig hebben, maar het is het beste om ze tot het laatste moment in de oven te laten (je kunt altijd het meeste van het vet afgieten).
Doe de aardappelen, wanneer al het andere is opgediend, in een grote (indien mogelijk verwarmde) schaal en zet ze met een trots hart op tafel.
Opmerking
'Nood breekt wet en zo, dus ben ik altijd een uitgesproken antiperfectionist geweest, maar echt, het is onmogelijk om gebakken aardappelen te maken zonder de behoefte te voelen ze perfect te maken, wat voor mij betekent: zoet en zacht vanbinnen en een goudbruine krokante korst aan de buitenkant. En het is gek, maar wat voor ingewikkelde dingen je ook kunt koken en hoeveel technieken je ook onder de knie hebt, er is niets wat je zo'n warm gevoel van succes geeft als het maken van een schaal met gebakken aardappelen. Helaas is het gevoel van falen evenredig groot als het niet goed gelukt is. De keiharde waarheid is dat je het óf goed gedaan hebt, óf niet, en alles wat minder is dan perfect is een teleurstelling. Er zijn drie cruciale dingen, vind ik: ten eerste de hitte van het vet - als het niet gloeiend heet is, maak je geen enkele kans, en omdat ganzenvet pas bij hoge temperatuur gaat roken en bovendien heerlijk smaakt, kies ik elk jaar voor dat vet. Ten tweede: het formaat van je aardappelen - je wilt dat ze betrekkelijk klein zijn, zodat de verhouding krokant vanbuiten, luchtig vanbinnen, optimaal is. Ten derde: ik denk dat het bestrooien van de aardappelen - nadat ze voorgekookt zijn - met semolina in plaats van met bloem (een familietruc die me via de vrouwelijke lijn bereikt heeft) een belangrijke bijdrage levert. Schud de pan vervolgens flink, zodat de aardappelen aan de oppervlakte een beetje ruw worden en meer profijt hebben van het hete vet.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: perfect gebakken aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...
Nigella's kerst
Nigella Lawson
Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die... lees verder
© Uitgeverij Contact