Nigella Lawson: pompoensoep met zoete aardappelen
- 8 personen
- 100 min
- waardering 7,8
- Voorgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 ui, grof gehakt
- 1 flespompoen (ongeschild), gehalveerd, van de pitten ontdaan en in stukken van 3 x 2 cm
- 500 g zoete aardappelen (ongeschild), in schijven van 3 cm dik
- 60 ml olijfolie
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1½ liter groentebouillon
- 125 ml marsala
- 125 g blauwe kaas, verkruimeld
- 250 ml karnemelk
Bereiden
Verhit de oven tot 200 °C of gasovenstand 6. Leg de gehakte ui en de stukken pompoen en zoete aardappel op een bakplaat. Sprenkel er wat olie over en bestrooi ze met de kaneel en de nootmuskaat. Rooster ze 1 tot 1½ uur in de oven, dan moeten ze zo'n beetje zacht zijn. Haal ze uit de oven.
Pureer de groenten, terwijl ze nog warm of op kamertemperatuur zijn, in twee porties, terwijl je aan elke portie 500 ml groentebouillon toevoegt. Doe de gepureerde groenten in een pan. Laat de blender nog even draaien met nog eens 500 ml bouillon, zodat je ook de laatste restjes groenten met de bouillon in de pan kunt gieten. Je hebt nu dus 1½ liter bouillon bij de groenten gedaan.
Doe er, wanneer je je soep voor het serveren opwarmt, de marsala bij en proef of er nog zout en peper bij moet. Als de soep te dik is naar je zin, moet je er misschien nog een halve liter water door roeren.
Pureer terwijl je pompoensoep warm wordt de blauwe kaas en de karnemelk in een schone blender en giet het mengsel in een kannetje of kom. Sprenkel bij het serveren wat van dit mengsel in elke kom. Laat het kannetje op tafel staan, zodat je gasten er meer van kunnen nemen als ze willen.
Extra benodigd
Blender
Opmerking
'Het lijkt misschien nogal een gedoe om een soep in twee etappes te maken: eentje in de oven en eentje in de pan. Maar ik doe dit omdat ik vind dat de smaak hierdoor dramatisch geïntensiveerd wordt en bovendien omdat het mijn leven echt makkelijker maakt. De kwestie is: wanneer je pompoen roostert, kun je hem pureren zonder dat je hem hoeft te schillen en wanneer ik tot aan m'n liezen in het kookseizoen sta, is dat een echt pluspunt. Bovendien houd ik van het iets vlekkerige effect dat de kruidige stukjes schil de soep geven, en van het beetje textuur. De robuuste zoetheid van deze soep staat in sterk contrast met het mengsel van karnemelk en blauwe kaas dat ik er bij het serveren op sprenkel en ik denk dat juist die twee samen deze soep maken tot wat hij is.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: pompoensoep met zoete aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...
Nigella's kerst
Nigella Lawson
Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die... lees verder
© Uitgeverij Contact