Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

  • 5 personen
  • 165 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 kip (2 tot 2¼ kg), in 10 stukken verdeeld
  • 1 bol knoflook, in ongepelde teentjes verdeeld
  • 2 citroenen zonder waslaagje, elk in acht stukjes
  • een handjevol verse tijm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 ml witte wijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C / 140 °C of gasovenstand 3.

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Sprenkel er de witte wijn op en maal er wat zwarte peper over, dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in een oven die je op de smaak-intensiverende lage temperatuur van 160 °C hebt voorverwarmd.

Haal het folie weg en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C / 180 °C of gasovenstand 6. Bak de kip nog 30 tot 45 minuten, tot het vel mooi goudbruin is en de citroenen aan de randjes beginnen te schroeien en te karameliseren.

Ik serveer dit gerecht het liefst zo, regelrecht uit de braadslee. Strooi er alleen nog wat tijm over en schep de borden vol.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Persoonlijke noot

'Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd. Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook. Het idee heb ik van de Franse kipstoofsels met hele tenen knoflook, die ik alleen nog een beetje wil oppeppen met een zomerse citroen. Het mooie ervan is dat je de citroen niet alleen als smaakgever gebruikt, maar ook als volwaardig onderdeel van het gerecht. Door de grote stukken langzaam in de oven mee te laten bakken karameliseren ze bijna en kun je ze zo eten, met schil en al. De bitterzure vruchten zijn door de warmte lekker zoet geworden.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Voor altijd zomer

Nigella Lawson

Nigella Lawson is al enige jaren een sensatie in Engeland. Ze verstaat niet alleen de kunst om voortreffelijk te koken, ze kan daar ook met verve over schrijven. Ze is... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (109 stemmen)

Gebraden kip recept tips

Reacties op dit recept

  • leoIs dit alles?

    reageren

  • yvonnePrima recept, makkelijk niet veel aan te doen, vooral met (klein)kinderen, buiten eten aan de tuintafel. Voor mij een 8½.

    reageren

  • JoanWat een flut recept. Na ruim 2 uur heb je een paar stukjes kip en wat citroen. Ik heb er nog pasta en verse haricots verts bij gedaan, maar dan nog is het helemaal niets. Wij zijn makkelijke eters, maar dit viel niet in goede aarde. Waarom geen serveersuggestie erbij? Ben het eens met Leo: is dit alles?

    • IngeborgJoan, kun je je eigen fantasie niet aan het werk zetten of moet alles voorgekauwd worden? Aardappeltjes erbij in de ovenschaal, heerlijk! Met als bijgerecht spinazie, gewokt en gemengd met een gemalen pecorino en scheutje room, op z'n Italiaans.

    reageren

  • atyHoe graag ik ook een positieve reactie zou plaatsen, moet ik het met Leo en Joan eens zijn - het recept is eigenlijk niets bijzonders. Natuurlijk kun je er van alles bij serveren, maar de 'verslavende' smaak heb ik - ondanks bio-kip - niet kunnen ontdekken. Een hele kip, minder citroen, meer knof, bouillon in plaats van wijn - en een prakje geitenkaas met basilicum onder de borsthuid - geniet!

    reageren

  • agnesBitter door de citroen. Het rook heerlijk, maar viel tegen.

    reageren

  • geelhuisDe verwachtingen waren hooggespannen... maar het was gewoon niet lekker. De citroentjes waren heel bitter en de kip was veel te zompig... jammer!

    • FrankDe citroen is er om smaak te geven aan de kip, niet om op te eten...

    • PatrickIn het recept staat dat ze heerlijk zoet zijn geworden en dat je ze met schil kunt eten...

    reageren

  • J.M.Wat doe ik verkeerd? De kip was super droog! Ik heb ipv kip met vel gewoon kipfilets gebruikt overigens. Heeft iemand anders dit ook weleens gehad?

    • CharlotteJ.M, kipfilet is sowieso veel te mager om zo lang in de oven te doen. Daarom is het bij u niet gelukt.

    • aAls je niets van koken weet en begrijpt, koop dan gewoon een magnetronmaaltijd. Kipfilet in plaats van kippenpoten! Hoe verzin je het? Trouwens al die figuren die er van alles bij gaan verzinnen, van sperziebonen tot rode uien... maak gewoon het recept zoals het geschreven is en doe het goed! Hoeft niets aan toegevoegd te worden. Eet er knapperig warm stokbrood bij!

    • DoHelemaal mee eens! Al die zelfbedachte franjes erbij zullen het recept niet verbeteren. Integendeel. Doe gewoon wat er staat!

    • DirkDeze opmerking van Charlotte slaat echt nergens op. J.M. probeert tenminste iets en valt daarmee niet onder het magnetronmaaltijd volk. Dat het wat minder handig is, ok, maar reageer eens normaal. Dit kan je ook vriendelijk uitleggen.

    reageren

  • annekeBestrijk de kip met kipkruiden. Doe 2 bollen knoflook, 5 rode uien (beiden ongeschild), 1 zoete aardappel, ½ pompoen, schoongemaakte in stukken gesneden rode en een groene paprika in een braadslee. Leg er takjes tijm en rozemarijn tussen, bestrooi de groenten met wat zout en peper en besprenkel alles met lekker veel olijfolie. In de oven voor 1 uur (200 °C). Heerlijk.

    reageren

  • celiaIk heb het vandaag ook gemaakt en ik vond het heerlijk. Was een heerlijk frisse smaak door de citroen en de kip was heerlijk mals en zooooo makkelijk! Is echt een aanrader!

    reageren

  • pierreIk ben het helemaal eens met Celia.

    reageren

  • JudithHeb het gerecht op de voet gevolgd, maar helaas een mislukking, citroen verbrand, kippenbouten veel te droog. Zonde van tijd en geld, volgende keer weer mijn "eigen" recept met kippenbout, ui, knoflook en niet geschilde aardappelen met olijfolie uit de oven.

    reageren

  • tineOok ik heb dit recept al meerdere malen klaargemaakt, maar alle ingredienten werden samen met de kippenBOUTEN (geen filet) enkele uren gemarineerd in de frigo. Gezien op de televisie volgens Nigella. Het resultaat was steeds erg smakelijk. NB: de citroen dient alleen voor de smaak niet voor consumptie. Extra tip: ipv enkel tijm gebruik ik ook gedroogde salie (met gulle hand) proberen en geniet.

    reageren

  • LonnekeHeel saai, niks aan...

    • SanneProbeer eens de citroenkip van Gordon Ramsay, die staat ook hier op Okoko. Super lekker en ook veel sneller klaar!

    reageren

  • EduardusEn weer die citroenen bij dat soort kokers, niet te pruimen.

    reageren

  • marjaHeb het nu twee keer gemaakt, met echte kip dan he! Biologische scharrel. Het was heeeeerlijk en ik heb het gecombineerd met verse boontjes, gestoomde aardappeltjes en stoofpeertjes. Ook mijn gasten vonden het een topper. Misschien dat de frico of andere kip toch eens op stok gehouden moeten worden en de scharrel er af. Ik maak het vast en zeker weer, een vette 9 voor dit magere gerecht!

    reageren

  • HeleenHeerlijk! Ga ik maken!

    reageren

  • NikkiTip: gooi er wat rode uien bij! Deze zijn heerlijk om te eten als ze bij de kip en citroen in de oven hebben gelegen.

    reageren

  • MariaDit recept ga ik zo snel mogelijk maken, lijkt me echt heerlijk.

    reageren

  • lieveJe moet eens opgelegde, hele citroenen gebruiken. Zijn te koop in bv. Marokkaanse winkels. Je zal dan wel het verschil proeven en niet het bitter van een verse citroen.

    reageren

  • GerardKlinkt lekker, ga het ook eens proberen, zal wel laten weten wat het resultaat was

    reageren

  • aDep lekker al die heerlijke sappen (olijfolie, citroen, witte wijn) en alle kruiderij op met vers knapperig gebakken stok- of Turks brood! Maak desnoods een mooie eenvoudige groene salade erbij, met tomaatjes, komkommer en dressing en geniet van dit goddelijke gerecht!

    reageren

  • AstridEcht superlekker, gisteren gemaakt en mijn gasten vonden het heerlijk! In plaats van de kip heb ik uitgebeende kippendijen bij de turkse slager gehaald. Zaligggggggg

    reageren

  • HildeWat een fantastisch recept... doodsimpel en ernstig lekker! Zelfs de kinderen vonden het geweldig! Echt een aanrader!

    reageren

  • ElsebethieOverheerlijke smaak. Wel rekening houden met de voorbereiding van twee uur op 160 graden en daarna nog ruim half uur op 200. Ik heb daarvoor de grill functie gebruikt voor een nog mooie korstje. Heb het gegeten met de winterse groenten in tajine met pastinaak. Ook errruggg lekker!

    reageren

  • CarolineJe kan het net zo makkelijk op 180/190° doen, minder citroen, de aardappels er met de schil bij in leggen en dan circa 1 uur laten sudderen, halverwege 1x omdraaien en eventueel de laatste 5 minuten in de gril stand zetten. Net zo heerlijk en mals en slechts 1 uur. Wijn kan door bouillon vervangen worden, veel milder.

    reageren

  • RitaAl regelmatig gemaakt, inderdaad een scharrelkip in 8 stukken verdeeld, en natuurlijk die ingelegde citroenen, met een lekkere tomatensalade met basilicum olie (zelf maken recept van JO), brood om saus te dippen, zaaalig.

    reageren

  • KobusWat een grote kip, dat zijn hier alleen de soepkippen. Hier wegen de kippen ongeveer 1 kilo.

    reageren

  • AnnemiekeIk ga dit recept in the croclpot proberen. Lijkt me heerlijk.

    reageren

  • NennaHeerlijk!!!

    reageren

  • claireWas heerlijk hoor, snap het gezeur op deze pagina niet!

    • DoMee eens!

    reageren

  • Diederik2 uur op 160 graden Celsius en dan nog eens 200 graden Celsius er achteraan? en dan nog zijn er positieve reacties. U begrijp toch wel dat de vertaler een fout heeft gemaakt en ons daardoor op een gortdroge kip tracteert. 160 graden Celsius moet 160 graden Fahrenheit zijn. Verder is het recept onder de maat. OKOKO onwaardig! Onbegrijpelijk dat OKOKO dit publiceert. Jammer!

    reageren

  • CatharinaFantastisch recept. Eenmaal in de oven geen omkijken meer naar. Gemakkelijk als je veel eters hebt. En lekker! Een blijvertje.

    reageren

  • MarjoMatig recept, beetje flauw en de kip te droog. Ik had een eigen kip gebruikt. Geen succes.

    reageren

  • MarionHeerlijk recept, met een eetlepel honing erbij is het helemaal lekker.

    reageren

  • GinaIk heb het originele recept opgezocht en daar staat echt 160 graden C.

    reageren

  • ThomasBijzonder lekker recept. Ik snap de reacties waarin er iets gezegd wordt over een gebrek aan smaak niet zo. Wat ging er mis? Citroen (zeker wél te eten na deze bereiding, wel zonder waslaag kopen), knoflook en tijm: heerlijke geuren en smaken die je huis vullen tijdens koken en eten.

    reageren

  • EllyWas verrassend lekkere combinatie Citroen met knoflook en lekker veel tijm. Heel smakelijke zacht gegaarde kip met een krokant korstje. Gecombineerd met een bolletje aardappelpuree en appel compote mat kaneel en citroen op een bedje rucola salade.

    reageren