De beste gebraden kip ter wereld van John Torode
- 10 personen
- 90 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- hand salieblaadjes
- hand majoraantakjes
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- 100 g zachte boter
- 2 kippen van ca. 1½ kg per stuk
- eventueel: vulling naar keuze
- 50 ml olijfolie
- 6 grote aardappelen, geschild en in stukken
Bereiden
Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).
Hak alle kruiden grof en meng ze met de boter, wat peper en wat zout. Vul de kippen indien gewenst naar keuze en doe een derde van de kruidenboter aan het eind van de buikholte, zodat de boter in de kip smelt.
Zet een hoge braadslee op hoog vuur en doe er de olie in. Voeg de aardappelen toe en schud, zodat ze allemaal met olie bedekt worden. Maak ruimte in het midden van de pan en leg daar de kippen in. Zet de braadslee in de oven en laat hem 35 minuten staan zonder het deurtje open te maken.
Haal de slee uit de oven en verhoog de temperatuur tot 190 °C (gasovenstand 5). Keer de aardappelen en bedruip de vogels grondig (schep het panvocht over de borst). Zet ze weer in de oven en laat ze nog 40 minuten staan; op dat moment moeten de kippen en de aardappelen gaar zijn.
Opmerking
'Voor kip doe ik een moord! En ik doe twee moorden voor een kip met een lekkere vulling. Voor mensen die graag lekker eten maar het simpel willen houden, is dit recept een juweeltje, want de aardappels, de vulling en de kip zijn allemaal tegelijk gaar en het panvocht is de lekkerste jus uit de geschiedenis.' - John Torode
Vulling
'Qua vulling bestaan er twee denkrichtingen. De ene is dat de vulling in de nekopening bij het wensbeentje moet worden gestopt. De andere wil dat de vulling apart wordt klaargemaakt. Zelf ben ik de tweede mening toegedaan, want de vulling die ik prefereer, is heel compact en wordt binnen de vogel niet goed gaar. Bovendien verlengt de vulling de oventijd. Als u de vulling apart klaarmaakt, hebt u de braadtijd in de hand; de vogel krijgt een knapperige buitenkant en blijft vanbinnen heerlijk mals. De onderstaande, ouderwetse kastanjevulling met bacon kunt u een dag voor het braden klaarmaken.' - John Torode
Smelt 50 g boter in een koekenpan op hoog vuur, doe er wat zout bij en draai een paar keer aan de pepermolen. Fruit 1 grote, in stukjes gesneden ui glazig. Bak 100 g grof gehakte bacon dan 5 minuten mee en roer vaak om de ui niet te laten verbranden.
Voeg 200 g gare en fijngehakte kastanjes toe, haal de pan van het vuur en roer er 150 g vers broodkruim, de geraspte schil van 1 citroen en een hand grof gehakte peterselie door. Proef en voeg zo nodig meer zout en peper toe: het mengsel moet goed op smaak zijn.
Vet een ovenvaste schaal van 30 x 10 cm in en schep er de vulling in (druk hem niet aan). Zet alles in een tot 200 °C (gasovenstand 6) verhitte oven. De bovenkant moet knapperig zijn. Geef het gerecht bij de gebraden kip.
Kookboek
Het recept 'De beste gebraden kip ter wereld van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...
Kip
John Torode
In dit boek leert John Torode, chef-kok, je op elke wijze kip en ander gevogelte te bereiden. De gerechten in dit boek zijn klassiek, eigentijds en overheerlijk. Recepten... lees verder
© Unieboek