Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter
- 4 personen
- 90 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1,8 kg kip, panklaar (bio of scharrel)
- 1 citroen
- 100 g ongezouten boter, zacht geroerd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 3 takjes tijm, blaadjes losgehaald
Bereiden
Verwarm de oven voor op 230 °C / gasstand 8.
Leg de kip op zijn kant en duw erop zodat de ribben kraken en de gelatineachtige sappen vrijkomen - deze geven de jus smaak en maken hem dikker. Maak het vel boven de borst los (begin bij de hals) voor de boter.
Rasp de schil van de citroen en meng het door de zacht geroerde boter met de knoflook, de tijmblaadjes en zout en peper. Duw de boter onder het kippenvel en duw het aan, zodat het de borst helemaal bedekt.
Halveer de citroen, pers hem uit en doe de helften met het citroensap en de tijmblaadjes in de holte van de kip. Breng de kip op smaak met zout en peper en leg hem in een braadslede. Bak hem 10-15 minuten in de oven.
Bedruip de kip met de kooksappen, zet de oven dan lager op 190 °C / gasstand 5. Braad (en blijf bedruipen) nog eens 50-55 minuten of tot de kip gaar is. Steek met een satépen in het dikste deel van een dij - de sappen moeten er als helder vocht uitstromen, en mogen zeker niet roze zijn.
Leg de kip op een verwarmde schaal en dek af met aluminiumfolie. Laat op een warme plek 15 minuten rusten. Zet de braadslede op het vuur, doe er 150 ml water in en breng dat aan de kook. Schraap de aanbaksels los. Breng het vocht op smaak met zout en peper en schenk het in een kan.
Verdeel de kip in stukken en serveer met de jus en gestoomde of gesauteerde kool en gebakken aardappelen.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Opmerking
'Door de kip onder het vel met kruidenboter te vullen wordt het vlees in de oven mals gehouden en krijgt het gebraden vlees echt een betere smaak.' - John Burton Race
Kookboek
Het recept 'Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter' is afkomstig uit het kookboek...
Verborgen smaken
John Burton Race
John Burton Race is een topchef met een passie voor heerlijk eten. In dit boek werkt hij met zijn favoriete ingrediënten: de fijnste groenten en fruit, de... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck