Vegetarische Schotse eieren
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 eieren om te koken + 1 ei om te paneren
- 250 g gekookte kidneybonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt
- 40 g havermout
- 50 g wortel, fijn geraspt
- 50 g gezouten cashewnoten
- 1 eetlepel Thaise rode currypasta (25 g), of meer naar smaak
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels sesamzaad
- olie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Kook 4 eieren in ruim water in 8 minuten hard. Laat schrikken en pel daarna. Zet even apart.
Doe de uitgelekte bonen, de havermout, de wortel, cashewnoten, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, ¼ theelepel zout en versgemalen peper in de kom van de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel.
Verdeel het 'gehakt' in 4 porties en vorm er ballen van. Neem een bal in je hand, maak er een kommetje van en leg er een ei erin. Plooi het gehakt rond het ei en vorm er weer een bal van. Modelleer het zo dat al het bonengehakt als een mooi gesloten geheel om het ei zit. Ga zo door tot alle eieren bekleed zijn.
Sprenkel wat olie op het bakpapier op de bakplaat. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord het paneermeel met het sesamzaad. Rol de eibal eerst door het geklopte ei en dan door het paneermeel. Zorg dat alle kanten bedenkt zijn.
Leg de gepaneerde ballen op de bakplaat. Besprenkel met olie en bak in het midden van de oven in 25 minuten krokant en bruin.
Koekenpan: verhit 3 eetlepels olie in een braadpan en braad in 10 minuten de ballen rondom bruin. Wees voorzichtig met het omkeren en uit de pan halen, zodat ze niet beschadigen.
Frituren: frituur de eiballen op 180 graden in 8 minuten bruin en krokant.
Heerlijk bij gekookte aardappelen en spinazie of gebakken aardappeltjes en sla.
Extra benodigd
Bakpapier, keukenmachine
Opmerking
'Schotse eieren zijn gepaneerde en gefrituurde (varkens)gehaktballen gevuld met ei. Deze vegetarische variant wordt gemaakt van kruidig bonengehakt en gebakken in de oven. Dat is makkelijk en minder vet, maar net zo lekker. Uiteraard kun je ze ook frituren of in de pan bakken, daarvoor krijg je ook de bereidingswijze. Warm zijn ze heerlijk, maar koud ook, met wat sla als lunch'. - Joke Boon
Kookboek
Het recept 'Vegetarische Schotse eieren' is afkomstig uit het kookboek...
De vega optie
Joke Boon
In 'De vega optie' vind je 50 heerlijke, originele burgers, ballen, schnitzels enzovoort die je zelf maakt met peulvruchten, paddenstoelen, noten, kaas, ei, tahoe en zelfs zeewier. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten: satéburgers... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Saskia Lelieveld