Shakshuka met merguez
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg tomaten
- 1 sivri-peper (Turkse peper)
- 6 teentjes knoflook
- 5-6 eetlepels olijfolie
- 4 scherpe merguez-, salsiccia of chorizo-worst
- 6 eieren
- verse kruiden om mee te garneren (bijv. peterselie, koriander en basilicum)
- focaccia of zuurdesembrood om mee te serveren
Bereiden
Verwijder de steeltjes van de tomaten, maak aan de andere kant een kruiselingse inkeping in het vel. Kook in een pan gezouten water (1 theelepel zout per liter) en blancheer de tomaten daarin 1 minuut lang. Laat ze onmiddellijk in (ijs)koud water schrikken en trek het velletje eraf. Snij de ontvelde tomaten vervolgens in grote blokjes van 3 bij 3 cm.
Halveer de sivri-peper over de lengte. Ontdoe hem van pitjes en snij de peper klein. Schil de knoflook en snij ook deze klein.
Verhit olijfolie in een grote pan en bak daarin de merguez op vrij hoog vuur. Til de merguez daarna uit de pan en leg hem op een bord terzijde. Doe de peper in de pan en bak deze 1 minuut. Bak dan de knoflook nog 1 minuut. mee. Voeg de tomatenblokjes toe, strooi er zout overheen en bak ze op zo hoog mogelijk vuur, totdat de tomaten zacht worden. Ga ondertussen continu met bijvoorbeeld een pollepel over de bodem van de pan om aangebakken ingrediënten los te schrapen.
Doe de merguez opnieuw in de pan. Vorm met een lepel 6 kommetjes en plaats de (gepelde) eieren daarin. Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat de pan op het vuur staan tot het moment waarop het eiwit stevig wordt maar het eigeel nog vloeibaar is.
Snij de kruiden zeer fijn en strooi ze over de shakshuka. Serveer het gerecht met knapperig brood.
Kookboek
Het recept 'Shakshuka met merguez' is afkomstig uit het kookboek...
Neni's Tel Aviv
Haya Molcho & Elihay Biran
Tel Aviv is modern, divers, kleurrijk en staat open voor invloeden van buiten. In deze stad komt de wereld samen en versmelten culturen, religies en culinaire tradities. Met sfeervolle foto's, boeiende verhalen en typische streekgerechten schetsen Haya Molcho
... lees verder © Uitgeverij Terra