Shakshuka met spinazie en zalm

  • 2 personen
  • 25 min
  • waardering 8,3
  • Lunchgerecht
  • Mediterraan
  • Vis

Ingrediënten

  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 2 eetlepels lichte olijfolie om in te bakken
  • 2 theelepels groene harissa (rode kan ook)
  • 1 teen knoflook
  • 400 g wilde spinazie, steeltjes en nerven verwijderd
  • 2 eieren
  • 50 ml room
  • 120 g zalmfilet, zonder vel, in grove stukken
  • 3 takjes dille, fijngesneden + extra om te garneren
  • 40 g zachte geitenkaas

Bereiden

Stamp in een vijzel het venkel- en komijnzaad fijn. Meng de nootmuskaat erdoor.

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op halfhoog vuur en verwarm hierin de harissa 1 minuut. Prik een teen knoflook op een vork en voeg de spinazie toe aan de pan. Roer met de vork voortdurend door de spinazie zodat deze een lichte knoflooksmaak krijgt. Als het te droog wordt voeg je 1 eetlepel water toe. Zet het vuur laag als de spinazie helemaal zacht is geworden.

Splits de eieren en bewaar de dooiers in aparte kommetjes; ze moeten heel blijven. Voeg de eiwitten toe aan het spinaziemengsel en roer goed door. Voeg de room en zalm toe en roer goed door. Laat de room op laag vuur in 5-7 minuten tot de helft inkoken. Voeg de dille toe en breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel de geitenkaas erover.

Maak twee 'kuiltjes' in het mengsel en leg hier de eidooiers in. Leg een deksel op de pan en laat de eidooiers in 5-7 minuten stollen.

Serveer direct met wat extra takjes dille.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Wie is er geen liefhebber van dit beroemde gerecht uit het Midden-Oosten? In plaats van de vaak gebruikte tomaten maak ik deze shakshuka met een romige saus van wilde spinazie en zalm. Voor wat pit gaat er harissa in de saus. Zelf gebruik ik hier de groene, die is net wat scherper dan de rode.

Kookboek

Het recept 'Shakshuka met spinazie en zalm' is afkomstig uit het kookboek...

Veggies & Fish

Bart van Olphen

Tijdens zijn talloze visreizen heeft culinair visexpert Bart van Olphen zich laten inspireren door keukens van dichtbij en van verder weg. In 'Veggies & Fish' laat hij zien hoe je op een leuke en goede manier met vis kunt koken, met groenten als ster van de show... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Shakshuka recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!