Artisjokken met vinaigrette
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2 eetlepels citroensap
- 4 jonge Romanesco- of Violetto Toscano-artisjokken
- voor de vinaigrette
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Bereiden
Meng het citroensap met 1 liter water in een grote kom. Gebruik een keukenschaar of een scherp mes om eenderde van de bovenkant van de artisjokken te verwijderen. Verwijder ook de harde buitenste bladeren en punten. Laat 2-3 cm van de steel zitten. Schil de steel.
Snijd de artisjokken van boven naar beneden doormidden, inclusief de steel. Verwijder het hooi en leg de artisjokken direct in het citroenwater om verkleuring te voorkomen.
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten door elkaar te husselen. Breng op smaak met zout en peper.
Schud de artisjokken wat droog en schik ze op een schaal. Schenk de vinaigrette erover en laat de artisjokken ten minste 30 minuten staan voor het opdienen.
Tip
Alleen de kleine, jonge artisjokken van bepaalde soorten, zoals Violetto Toscano, kun je rau eten. In plaats daarvan kan je gekookte artisjokharten gebruiken. Neem een hart per persoon als antipasto of twee harten als voorgerecht.
Kookboek
Het recept 'Artisjokken met vinaigrette' is afkomstig uit het kookboek...
Smakelijk Italië
Sophie Braimbridge & Jo Glynn
'Smakelijk Italië' neemt je mee op een culinaire reis door een land dat met hart en ziel van eten houdt. Reis mee naar de keukens van Sicilië, de kaasmakerijen van Napels
... lees verder © De Lantaarn