Gestoofde artisjokken met tuinbonen

4 personen
bereiden

waardering 8obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 600 g middelgrote puntige artisjokken
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesneden
  • 100 g geschrapte krieltjes, in stukjes
  • 5-6 blaadjes verse munt, fijngesneden
  • ca. 700 g verse tuinbonen (of 250-300 g diepgevroren)

Bereiden

Verwijder de steel van de artisjokken, trek al het taaie blad eraf en snijd de top weg op het breedste punt. Halveer de artisjokken overlangs en schraap het hooi weg uit het hart; snijd de buitenkant van de artisjokbodem glad. Snijd de artisjokhelften in dunne partjes en leg ze in een kom met water waaraan driekwart van het citroensap is toegevoegd om verkleuring tegen te gaan. Giet de artisjokken af en droog ze tussen een schone theedoek.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan, fruit daarin al roerend de sjalotten op een halfhoog vuur tot ze zacht en geurig zijn. Voeg dan de artisjokken en de aardappelen toe samen met 75 ml warm water, het muntblad en een beetje zout. Breng aan de kook en stoof de groenten op een vrij laag vuur 20 minuten in de gesloten pan.

Dop intussen de tuinbonen, blancheer ze 1 minuut in kokend water, spoel ze koud af en dop ze een tweede maal. Roer de tuinboontjes even voor het einde van de stooftijd door de groenten in de pan en stoof ze kort mee. Tegen het einde van de bereiding is vrijwel al het stoofvocht ingekookt.

Breng het gerecht op smaak met zout en peper, sprenkel nog een drupje olijfolie over de groenten en 1 theelepel citroensap.

Tip

Geroosterde kip, gegrilde kalfslever, gebakken kalfskoteletten of lamskarbonades passen goed bij deze groentestoof. Gebruik voor het schoonmaken van de artisjokken dunne latex handschoenen.

Kookboek

Het recept 'Gestoofde artisjokken met tuinbonen' is afkomstig uit het kookboek...

Stoofpotten - de nieuwe keuken

Voor 'Stoofpotten - de nieuwe keuken' hebben culinair journalisten Florine Boucher en Anne Scheepmaker een bijzondere selectie stoof-gerechten van over de hele... lees verder

© Uitgeverij Becht

Artisjokken tips