Bloemkool met kaas

2 personen
bereiden

waardering 7,7obv 35 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 500 ml volle melk
  • 2 kruidnagels
  • 1 kleine ui, gehakt
  • 1 laurierblad
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 200 g stevige kaas, geraspt, plus wat extra voor het bestrooien
  • versgeraspte nootmuskaat

Bereiden

Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en breek de bloemkool in roosjes van ongeveer gelijke grootte. Doe de roosjes in een pan met kokend, gezouten water en kook ze bijna gaar (ze worden straks nog verder gaar als ze in de saus liggen, in de oven). Giet de roosjes af en leg ze voorzichtig op een dubbelgevouwen theedoek; het kookwater zal nog een paar minuten eruit blijven lopen. Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de melk, kruidnagels, ui en laurierblad in een kleine steelpan en breng tegen de kook aan. Laat een of twee minuten koken, doe een deksel op de pan, haal de pan van het vuur en laat hem ongeveer 10 minuten staan, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Neem een andere pan, smelt daarin de boter en roer de bloem erdoor. Blijf een paar minuten roeren, terwijl de pan op een laag vuur staat, haal de pan van het vuur en giet in één keer de verwarmde melk erbij door een zeef. Klop met een garde tot alles goed gemengd is. Roer nu met een houten lepel tot de saus dik en erg glad is. Laat nog 10 minuten staan op een zeer laag vuur. Gebruik hiervoor een vlamverdeler. Voeg de kaas toe en roer tot de kaas helemaal gesmolten is. Bestrooi met peper en nootmuskaat en voeg eventueel nog wat zout toe.

Doe de roosjes in een ovenvaste schaal waar ze goed in passen. Giet de saus er voorzichtig over zodat elk roosje bedekt wordt, en strooi de extra kaas erover. Zet de schaal 25-30 minuten in de oven of tot het oppervlak blazen vertoont en de saus aan de randen borrelt.

Variatietip

Ik gebruik het liefst kaas uit Lancashire voor dit gerecht. Mijn moeder kocht die kaas altijd op de markt van Bury. Maar andere stevige, Britse kazen zoals cheddar of caerphilly doen het ook uitstekend. Wil je geen Britse kaas, gebruik dan Parmezaanse kaas of gruyère.

Kookboek

Het recept 'Bloemkool met kaas' is afkomstig uit het kookboek...

De vegetarische optie

'De vegetarische optie' is een kookboek boordevol gerechten zonder vlees of vis - voor wie eens een dagje zonder wil. Simon Hopkinson laat zien dat je met... lees verder

© Inmerc

Bloemkool tips

Reacties op dit recept

  • Francesca Mens, wat een gepruts. Wie maakt nu op zo'n manier een gewone bechamelsaus. De melk door een ZEEF toevoegen? Zitten er in Engeland zo veel klonten in dan? En dan eerst kloppen met een garde, en dan met een HOUTEN lepel? Dit is allemaal gedoe dat nergens toe dient. En dat voor zo'n simpel bijgerecht. Hou het simpel en snel. Hier ben je inderdaad wel anderhalf uur mee bezig, zoals er bij staat.
    • anke Franceska: leer eerst eens goed te lezen voordat je commentaar levert.
  • Lilian Het zeven van de melk is om alle extra ingredienten (kruidnagels, laurierblad enz) die in de melk zitten niet in je saus te krijgen. Zelf saus maken is inderdaad een gepruts, maar ik heb ooit eens gehoord dat je een goede chefkok kunt herkennen aan een perfecte saus. Met bibberende knieen toch een keer zelf geprobeerd en het lukte perfect. Nu is het een van mijn favoriete kookbezigheden!
  • Gaby Dit is inderdaad heel erg lekker! (En omdat je de melk door de zeef haalt wordt je niet ineens verrast door een kruidnagel tussen je kiezen en door eerst de garde te gebruiken meng je het goed en zonder klonten te krijgen, de houten lepel zorgt ervoor dat er verder geen lucht in wordt geklopt...)
  • Marjolijn Het werk voor de saus valt reuze mee, dit is gewoon koken. Het gerecht is heerlijk (gemaakt met gruyère kaas)! Maar voor mij mag de hoeveelheid van de saus wel gehalveerd worden.
  • Swanica Een lekker en easy gerecht, ook vooraf goed te maken als bezoek komt. De uitjes heb ik in gehakt voor gehaktballen gedaan. Heerlijk! Ik heb pizzakaas (morzarella) gebruikt met beetje jonge kaas, met twee kleine teentjes knoflook en wat kerrie en kervel (mozarella is niet pittig, zo komt de saus wat meer op smaak). De saus die zeker royaal is, kun je lekker als jus over aardappelen of puree doen.
  • g Je kunt toch ook (gewone) kaassaus maken. Wanneer de bloemkool gaar is, een sausje maken van wat bloem met boter, smelten kaas en klaar. Ik doe de kool niet in de oven, te omslachtig. Maar dat is natuurlijk niet het recept van de schrijfster. Die ook heel lekker, maar moeilijk is.
  • Laura Wat een gezeur over moeilijkheid en gedoe van dit recept. Als je iets makkelijks wil kun je ook kaassaus uit een zakje maken ;-). Ik vond dit een heel fijn recept en ook erg lekker!
  • walter Ja, die saus; noem het gewoon een blanke roux en verder niet zeuren: zo klaar. Ik heb wel mijn twijfels over die kruidnagels er in. Lijkt me erg gaan overheersen. Ik ga het recept maken zónder, en met een niet te zoute blauwader kaas, zoals: Gorgonzola, Bleu d'Auvergne, Fourme d'Ambert of zo.
  • Esther Volgende keer gaat er ghee (geklaarde boter) in en i.p.v. volle koemelk, pff wat vet deze met boter, proef helemaal geen kruiden en uien, weggooien is niet mijn dingetje. Gewoon is maar gewoon mijn eigen recept. Bloemkool met walnoten. groetjes
  • Willem Wat een gedoe als je bloemkool eet. Zeker als het op het maken van een saus aan komt. Eerst een roux maken van boter en bloem en dan melk er bij met eventueel nootmuskaat en ietsje zout. Veel sneller en zeker slanker is gewoon een maizena sausje maken, Breng een kwart liter melk zachtjes aan de kook. Roer af en toe met een garde goed door. Doe een flinke eetlepel maizena in een kopje en roer dit met koud water tot een papje zo dik als muurverf. Giet dat mengsel al roerende in de kokende melk. Na twee minuten zachtjes doorkoken is de saus klaar. Voeg hieraan flink wat nootmuskaat toe. Voor de variatie kun je er ook nog twee plakken Cheddar smeltkaas aan toe voegen. Geeft een heerlijke kaassmaak.