Jamie Oliver: bloemkool met macaroni
bereiden
Ingrediënten
- 8 plakjes pancetta
- 1 grote bloemkool
- 500 g gedroogde macaroni
- olijfolie
- 250 g oude cheddar (of Goudse) kaas
- 4 dikke plakken boerenbrood
- een paar takjes verse rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 250 g crème fraîche
- Parmezaanse kaas, voor erbij
Bereiden
Breng een volle ketel water aan de kook. Verhit de oven tot 220 °C (gasovenstand 7). Zet de grove rasp in de keukenmachine.
Leg de pancetta in een braadslede (van ongeveer 30 × 25 cm, of groot genoeg voor de pasta) en zet die boven in de hete oven. Snijd de verlepte buitenste blaadjes en het onderste, stugge deel van de steel van de bloemkool af en snijd de bloemkool in kwarten. Leg de stukken met het hart naar beneden in een grote pan, doe er de macaroni bij en zet de pan op hoog vuur. Giet er zo veel kokend water uit de ketel bij dat alles net onderstaat en breng eventueel nog een volle ketel water aan de kook. Doe er een schep zout bij, sprenkel wat olijfolie in de pan, roer even, leg er de deksel iets scheef op en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp de cheddar in de keukenmachine en doe de kaas in een kom. Zet het standaard mes in de machine, haal de pancetta uit de oven en hak de plakjes samen met het brood, de rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie tot het mengsel de consistentie van grof broodkruim heeft.
Zet een vergiet op een grote kom om het kookwater op te vangen en laat er de pasta en bloemkool in uitlekken. Kieper de inhoud van het vergiet in de braadslede waar je de pancetta in hebt gebakken en zet hem op laag vuur. Giet er 400 ml van het opgevangen kookwater bij. Knijp er de ongepelde teentjes knoflook bij, roer er de crème fraîche en de geraspte cheddar door en maak de stukken bloemkool voorzichtig stuk met een keukentang of pureeknijper. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Doe er eventueel nog een extra scheutje van het pastakookwater bij om het een mooie, losse consistentie te geven.
Spreid het mengsel uit en strooi er het broodkruim over. Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit.
Zet de bloemkool met macaroni op tafel als het korstje mooi goudbruin is en het gerecht pruttelt, en schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over.
Extra benodigd
Keukenmachine, braadslede van ongeveer 30 × 25 cm
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: bloemkool met macaroni' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie in 30 minuten
Jamie Oliver
Jamie laat zien dat je binnen 30 minuten een fantastische, complete en verse maaltijd op tafel kunt zetten. 'Jamie in 30 minuten' bewijst dat dat met een paar handige... lees verder
© 2011 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusBloemkool tips
Reacties op dit recept
- francine HEERLIJK! Jong en oud hebben ervan gesmuld! Zeker voor herhaling vatbaar! Uitroepteken, uitroepteken!
- Annebeth Lekker recept, fijn eenvoudig qua smaak. Prima en makkelijk als 'doordeweekse' maaltijd.
- jean Over het algemeen was ik geen fan van J. Olivier maar met dit gerecht ben ik om. Ik heb mijn vooroordeel laten varen, ik heb hem in het verleden onrecht aangedaan maar misschien komt dat door mijn leeftijd, ik ben 74 jaar jong en dan wil je nog weleens aan het oude hechten.
- Cindy Heerlijk! Thuis zijn ze geen fan van bloemkool, maar dit vonden ze erg lekker!
- anna Erg lekker. Ik had geen pancetta in huis; heb er een vleesschotel apart bijgemaakt. Je kan dit ook makkelijk aanpassen tot vegetarische schotel. Inderdaad heerlijke manier om de kinderen toch bloemkool te laten eten!
- jo Ook lekker met vegetarische spekjes!
- Patricia Echt heel erg lekker!