Salade van geroosterde bloemkool met olijven en sperziebonen
- 8 personen
- 40 min
- waardering 7,4
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool, groene bladeren en steel verwijderd
- 1 rode paprika, zonder zaadjes en steel, in stukjes
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 50 g pompoenpitten
- 50 g zonnebloempitten
- 6 teentjes knoflook, in plakjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 g olijven met pit
- 150 g gedopte tuinbonen
- 200 g sperziebonen, zonder puntjes, in stukjes van 4 cm
- 100 g doperwten, vers of diepvries (ontdooid)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).
Snij de bloemkool in roosjes en doe die met de paprika, zaadjes, pitten, knoflook, olijfolie en olijven in een grote braadslee. Strooi er 1 flinke theelepel zoutvlokken en een ¼ theelepel versgemalen zwarte peper over. Rooster tot de witte bloemkool goudbruin is, ongeveer 30 minuten. Hussel de bloemkool daarbij elke 10 minuten. Haal de braadslee uit de oven en laat de inhoud afkoelen.
Vul ondertussen een middelgrote pan voor de helft met water, voeg 1 theelepel fijn zout toe en breng het water aan de kook.
Voeg de tuinbonen toe en kook die 2-3 minuten, afhankelijk van de grootte. Haal de bonen met een schuimspaan uit de pan en laat ze schrikken in ijswater. Verwijder het schilletje als de bonen koud genoeg zijn om beet te pakken.
Voeg de sperziebonen toe aan het kokende water en kook ze 2 minuten, voeg dan de erwten toe en kook alles nog 1 minuut. Laat de groenten uitlekken in een vergiet, laat ze een paar minuten schrikken in ijswater en laat ze opnieuw uitlekken.
Hussel voor het serveren de tuinbonen, sperziebonen en erwten door de bloemkool en breng de salade op smaak met zout.
Tips
'Dit is een heerlijk gerecht, zowel warm als op kamertemperatuur, en het is nog leuker als je verschillende kleuren bloemkool kunt vinden: ik heb wat romanesco gebruikt, samen met witte en paarse bloemkool. Gebruik voor de zaden wat je maar in huis hebt, ze voegen een heerlijke bite toe aan de salade. Je ook elk soort olijven gebruiken, maar gebruik geen olijven zonder pit, want dat zijn over het algemeen niet de beste olijven. Als je dit gerecht warm serveert, laat dan de bonen of erwten niet schrikken, maar meng ze direct vanuit de oven door de bloemkool.' - Peter Gordon
Kookboek
Het recept 'Salade van geroosterde bloemkool met olijven en sperziebonen' is afkomstig uit het kookboek...
Sensationele salades
Peter Gordon
Chef Peter Gordon's salades met groente, granen, kaas, vlees of vis zijn stuk voor stuk een feest voor de zintuigen. De perfecte combinaties van smaken en... lees verder
© Unieboek Het Spectrum