Boerenkool stamppot met makreel
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 ui, gepeld
- 2 theelepels kurkuma
- 100 ml witte wijnazijn
- 1 kleine koolraap of bloemkool
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 g panklare boerenkool
- 100 g havermout
- 500 ml groentebouillon
- 1 gestoomde makreel (ca. 300 g)
Voorbereiden
Snijd de ui in vieren en snijd de stukken in dunne plakjes. Meng in een kommetje de kurkuma met de azijn en schep de stukjes ui erdoor. Laat de ui minstens 3-4 uur marineren, tot de stukjes mooi geel en zacht zijn.
Bereiden
Snijd de koolraap in plakken, schil ze en snijd ze in blokjes. Of snijd de bloemkool in roosjes. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en roerbak de koolraap of bloemkool 1 minuut. Schep hand voor hand de boerenkool erdoor en roerbak tot de blaadjes iets slinken. Schep dan de havermout erdoor en schenk de bouillon erbij. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Smoor de groenten afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.
Maak de makreel schoon: verwijder het vel met de kop en de staart. Neem het visvlees van de graat en verdeel het in stukken. Leg de stukken makreel in een magnetronschaal en verwarm afgedekt 2-3 minuten op 600 watt in de magnetron. Schep de uitjes uit de azijn en laat ze in een zeef uitlekken.
Stamp de boerenkool met de koolraap of bloemkool en de havermout met een stamper tot een rulle stamppot. Meng de helft van de gele ui door de stamppot en roer er naar smaak nog 1-2 eetlepels van de gele azijn door.
Serveer de boerenkoolstamppot in diepe borden. Leg de stukken makreel erop en strooi de resterende ui erover.
Kookboek
Het recept 'Boerenkool stamppot met makreel' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker lang jong
Clara ten Houte de Lange & Nelleke van Lindonk
'Lekker lang jong' is het kookboek dat in 175 spannende en inspirerende recepten de theorie over gezond eten van de Belgische arts Kris Verburgh in zijn... lees verder
© Van Lindonk & De BresBoerenkool tips
Reacties op dit recept
- Carla Gedurfd recept. Beetje wennen aan de combinatie. Het heeft wel wat.
- Herwig Lekker receptje, er schoot niks meer over.