Caponata uit Sicilië

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • milde olijfolie, om in te bakken
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 bosje vers basilicum, fijngehakt
  • 8 tomaten, ontdaan van zaadjes en in stukjes
  • 2 aubergines, in blokjes van 1½ cm
  • 50 g kalamataolijven, ontpit en in grove stukken
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd
  • 5 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • toastjes of geroosterd brood, voor erbij

Bereiden

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak al roerend de ui, het knoflook en de bleekselderij zacht. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Voeg de helft van het basilicum en de tomatenblokjes toe. Roerbak nog een paar minuten. Voeg dan nog 4 eetlepels olijfolie toe.

Doe de aubergine, kalamataolijven en pijnboompitten erbij en bak ongeveer 5 minuten tot de aubergine zacht is.

Voeg de kappertjes en de rodewijnazijn toe en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten op zacht vuur doorstoven.

Garneer de caponata met de rest van de basilicumblaadjes en serveer op toastjes of geroosterd brood.

Opmerking

'Caponata is een oud Siciliaans gerecht dat zijn naam ontleent aan de Catalaanse naam caponade, wat relish betekent. Waarschijnlijk omdat het een zoetzure saus is, op basis van gebakken groenten, rozijnen, olijven en pijnboompitten. Caponata is zo lekker dat het wat mij betreft 's ochtends gegeten kan worden bij het ontbijt, 's middags bij een gebakken ei of 's avonds door de pasta, maar laten we het bescheiden houden en er een aperitief van maken voor bij de borrel. (Dan kun je alles wat je over hebt in de koelkast bewaren voor morgenochtend!)' - Mirjam Leslie - Pringle

Kookboek

Het recept 'Caponata uit Sicilië' is afkomstig uit het kookboek...

World of veggies

In 'World of veggies' staan 100 klassieke vegetarische recepten - van ontbijt tot diner en van snacks tot sweets - die stuk voor stuk bewijzen dat gerechten... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Caponata tips

Reacties op dit recept

  • Gudeke Ga ik zeker proberen. Dank je wel voor dit recept.