Cassoulet
bereiden
Ingrediënten
- 500 g gedroogde witte bonen, een nacht in koud water geweekt
- 1 ui, kleingesneden
- 1 wortel, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 prei, in plakjes
- 6 teentjes knoflook, grof gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 1 liter kippenbouillon
- 250 ml witte wijn
- 6 dikke plakken (ontbijt)spek, in stukjes
- 6 saucisses de Toulouse (of andere dikke, rustieke saucijsjes van alleen vlees), in stukken
- 4 tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
- 4 gekonfijte eendenpoten, doormidden
- 250 ml paneermeel
- 4 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiden
Giet de bonen af en doe ze in een grote stoofschaal of diepe pan van aardewerk. Giet er zoveel water bij dat ze onderstaan, en breng het aan de kook. Roer er de ui, wortel, bleekselderij, prei, knoflook, kruiden, bouillon en wijn door. Breng het weer aan de kook en schuim ongerechtigheden aan het oppervlak af.
Verhit de oven tot 175 ºC. Steek het spek en de worst tussen de bonen in de pan en zet hem afgedekt in de oven. Laat hem daar 1 uur staan en voeg de tomaten en stukken eend toe. Proef en corrigeer zo nodig de smaak. Strooi het paneermeel over het gerecht en zet het weer zonder deksel in de oven. Laat het nog 30 minuten staan of totdat het paneermeel een goudbruine korst is geworden. Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met peterselie.
Opmerking
'Dit is het beroemde Zuid-Franse gerecht, maar er bestaan talloze versies van, want in elk dorp en zelfs elk gezin wordt het anders klaargemaakt. De constante elementen zijn witte bonen, varkensvlees en eend of gans, waarvan een voedzaam gerecht wordt gestoofd. Sommigen protesteren tegen de tomaten; anderen gruwen van het paneermeel. Maar ik houd van allebei!' - Adrian Richardson
Kookboek
Het recept 'Cassoulet' is afkomstig uit het kookboek...
Meat
Adrian Richardson
De Australische kok Adrian Richardson is een gepassioneerd vleesexpert. Met 'Meat' brengt hij een ode aan zowel het dier zelf als aan de culinaire waarde van vlees... lees verder
© Kosmos Uitgevers