Gegrilde shiitake met geraspte daikon

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 middelgrote shiitakes (100 g)
  • ¼ theelepel zeezoutvlokken
  • 4 eetlepels fijngeraspte daikon
  • 2 middelgrote groene shisoblaadjes, fijngehakt
  • 2 theelepels Kombudashi
  • 1 theelepels usukuchi shoyu
  • 1 theelepel hon mirin

Bereiden

Borstel de shiitakes af en veeg ze schoon met een vochtige theedoek. Verwijder de steeltjes en hak die fijn. Bestrooi de binnenkant van de kapjes met het zout. Verhit een middelgrote koekenpan op matig vuur en leg de shiitakekapjes er rechtop in, met de gehakte steeltjes. Rooster de kapjes ongeveer 3 minuten, terwijl je de steeltjes roert, tot ze beginnen te ruiken. Leg de hoedjes omgekeerd op een bord en laat de steeltjes in een kommetje afkoelen.

Doe de geraspte daikon en shiso bij de afgekoelde steeltjes en roer ze door elkaar. Schep de vulling in de hoedjes en leg ze op een mooi serveerbord. Meng de dashi, usukuchi shoyu en mirin in een kleine kom en sprenkel het mengsel over de shiitakes. Serveer ze meteen, als sappige appetizer voor het avondeten.

Opmerking

In de jaren zestig en zeventig waren gegrilde champignons met gehakte steeltjes, broodkruim, kruiden, boter en Parmezaanse kaas een populaire hors-d'oeuvre in de Verenigde Staten. In deze frisse, ongebruikelijke Japanse versie zit geen zuivel, en mengen we de gehakte steeltjes met geraspte daikon in plaats van broodkruim, om de vulling extra smeuïg te maken. Om de daikon de gewenste fijne consistentie te geven moet je een Japanse rasp gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Gegrilde shiitake met geraspte daikon' is afkomstig uit het kookboek...

Japan - het vegetarische kookboek

'Japan - het vegetarische kookboek' laat de elegante eenvoud zien van de Japanse vegetarische keuken. De 250 recepten zijn ingedeeld naar bereidingswijze en met verse ingrediënten van het seizoen bereid. Zowel de prachtige fotografie als de

... lees verder

© Spectrum

Gevulde champignons tips