Provençaalse gevulde tomaten
- 4 personen
- 35 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 8 stevige, grote (vlees)tomaten
- 2 bosjes peterselie
- ca. 25 g gemengde, verse kruiden (bijvoorbeeld tijm, dille, rozemarijn, dragon, munt en basilicum)
- ca. ½ (biologische) citroen
- 1 flinke ui, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 8 eetlepels (zelfgemaakt) paneermeel
- ca. 8 eetlepels olijfolie
Bereiden
Bekleed een platte schaal met keukenpapier. Snijd de 'kapjes' met de steelaanzet van de tomaten (die gebruik je niet). Snijd ook een heel dun plakje van de andere kant van de tomaten. Dat wordt de onderkant, en zo kunnen ze beter staan. Pas op dat je niet helemaal door de wand heen snijdt! Hol nu de tomaten uit met een mesje/lepel en laat ze omgekeerd uitlekken op het keukenpapier.
Hak de peterselieblaadjes fijn. Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn, je hebt ongeveer 3 eetlepels nodig. Rasp de schil van de citroen tot je 2 eetlepels rasp hebt.
Meng peterselie, andere kruiden, ui, knoflook, citroenschil, 1 theelepel zout en het paneermeel. Maak zo nodig extra pittig op smaak af met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet een grote, platte ovenschaal in met olijfolie.
Vul de tomaten met het kruiden-paneermeelmengsel. Schenk in elke tomaat een ruime eetlepel olijfolie.
Zet de tomaten in de schaal 20-25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Controleer of het kruim niet verbrandt, schenk er eventueel nog wat olijfolie over.
Variatietip
Provençaalse tomaten met kaas: meng 4 eetlepels geraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas door de vulling van de tomaten.
Tip
Vervang de verse kruiden door 4 theelepels gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden.
Kookboek
Het recept 'Provençaalse gevulde tomaten' is afkomstig uit het kookboek...
Weekendkoken
Loethe Olthuis
De recepten in dit boek zijn allemaal bijzonder van smaak en uitvoerig getest op 'stressloosheid'. Als je doet wat er staat, lukken ze altijd. Kook. Eet. Geniet.... lees verder
© Uitgeverij Terra