Provençaalse gevulde tomaten

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 8 stevige, grote (vlees)tomaten
  • 2 bosjes peterselie
  • ca. 25 g gemengde, verse kruiden (bijvoorbeeld tijm, dille, rozemarijn, dragon, munt en basilicum)
  • ca. ½ (biologische) citroen
  • 1 flinke ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 8 eetlepels (zelfgemaakt) paneermeel
  • ca. 8 eetlepels olijfolie

Bereiden

Bekleed een platte schaal met keukenpapier. Snijd de 'kapjes' met de steelaanzet van de tomaten (die gebruik je niet). Snijd ook een heel dun plakje van de andere kant van de tomaten. Dat wordt de onderkant, en zo kunnen ze beter staan. Pas op dat je niet helemaal door de wand heen snijdt! Hol nu de tomaten uit met een mesje/lepel en laat ze omgekeerd uitlekken op het keukenpapier.

Hak de peterselieblaadjes fijn. Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn, je hebt ongeveer 3 eetlepels nodig. Rasp de schil van de citroen tot je 2 eetlepels rasp hebt.

Meng peterselie, andere kruiden, ui, knoflook, citroenschil, 1 theelepel zout en het paneermeel. Maak zo nodig extra pittig op smaak af met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet een grote, platte ovenschaal in met olijfolie.

Vul de tomaten met het kruiden-paneermeelmengsel. Schenk in elke tomaat een ruime eetlepel olijfolie.

Zet de tomaten in de schaal 20-25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Controleer of het kruim niet verbrandt, schenk er eventueel nog wat olijfolie over.

Variatietip

Provençaalse tomaten met kaas: meng 4 eetlepels geraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas door de vulling van de tomaten.

Tip

Vervang de verse kruiden door 4 theelepels gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden.

Kookboek

Het recept 'Provençaalse gevulde tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Weekendkoken

Loethe Olthuis

De recepten in dit boek zijn allemaal bijzonder van smaak en uitvoerig getest op 'stressloosheid'. Als je doet wat er staat, lukken ze altijd. Kook. Eet. Geniet.... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Gevulde tomaten recept tips

Reacties op dit recept

  • petraNiemand vond het lekker, de citroen gaf er een raar smaakje aan, voor het eerst heeft mijn man zijn eten laten staan. Geen aanrader dus!

    reageren

  • FrederikDe zuur van de tomaat en citroen versterken elkaar. Een geslaagde variant: 1. ipv de broodkruim, 200gr quinoa met 500gr vleesbouillon, 15 min koken. 2. Paprika ipv tomaat (scheelt ook uithollen). 3. geen citroen. 4. iets meer provincaalse kruiden mag (bv 2 el). 5. 100 gr geraspte kaas, deels erdoor, deels erover. 6. Thijm erover strooien - geurt heerlijk.

    reageren

  • KarinIk vond het erg lekker alleen vond mijn man dat niet, dus nu heb ik een kat. ~Doei Henk

    reageren

  • andreHet is een delicatesse zei mijn vrouw! Ik heb er stiekem wat gehakte walnootjes bij gedaan! superrr lekerrr

    reageren