Bagna cauda met knapperige groenten

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 broccoli, in roosjes
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 winterpeen, over de lengte gehalveerd en schuin in stukken
  • 200 ml olijfolie
  • 4 eieren
  • 4 knoflookteentjes, in dunne plakjes
  • 1 blikje ansjovis in olie
  • 3 eetlepels kappertjes, grof gehakt
  • 1 halve bos bladpeterselie, fijngehakt
  • 50 g boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Meng de broccoli, bloemkool en peen met 50 ml olie. Verdeel over de bakplaat en rooster de groenten in 30 minuten beetgaar en goudbruin in de hete oven.

Breng in de tussentijd water aan de kook en kook er de eieren 7-8 minuten in. Giet af, laat schrikken en pel ze.

Zet de steelpan op laag vuur en voeg 150 ml olijfolie toe. Voeg de knoflook en de ansjovis toe aan de olie. Laat lekker meetrekken tot de ansjovis is gesmolten. Voeg dan de kappertjes, peterselie en de boter toe en laat de bagna cauda 10-15 minuten op laag vuur trekken.

Serveer de geroosterde groenten en de gekookte eieren op een mooi, groot bord met de bagna cauda als dressing om in te dippen. Bestrooi eventueel met wat versgemalen zwarte peper.

Opmerking

Bagna cauda is een lauwwarme dressing uit de Italiaanse regio Piemonte. Letterlijk betekent het 'warm bad' en geloof ons; hier wil je wel een bommetje in maken. Job bereidde dit gerecht al op 17-jarige leeftijd in het toonaangevende restaurant Artusi op de Witte de Withstraat in Rotterdam. Toen we dit gerecht een paar jaar later een paar deuren verderop bereidden en serveerden op gebakken zwaardvis, was het nog steeds even perfect! Het smaakt fantastisch bij knapperige groenten zoals geroosterde broccoli, bloemkool en wortels.

Kookboek

Het recept 'Bagna cauda met knapperige groenten' is afkomstig uit het kookboek...

Job & Perry

Een klootzak-proof kookboek met meer dan 50 recepten voor klassiekers uit de Rotterdamse wereldkeuken zoals Job en Perry ze het liefst maken: zo simpel mogelijk en met niet te veel ingrediënten. Gewoon, voor iedereen dus. Je hoeft alleen

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Marie Wanders

Overige groenten tips