Smokey gebakken cannellinibonen
bereiden
Ingrediënten
- 1 gerookte chorizoworst, vel verwijderd, fijngesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel zoet paprikapoeder
- 1 gedroogde anchopeper, fijngesneden (optioneel) (verkrijgbaar bij (online) kruidenspeciaalzaken)
- 800 g (2 blikken) hele gepelde tomaten
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel zoutvlokken
- 800 g (2 blikken) cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld
- 4 eieren
- peterselie, fijngehakt, om erbij te serveren
- warme toast, om erbij te serveren
Bereiden
Bak de chorizoworst in een ovenvaste pan tot hij begint te sputteren en wat feloranje olie vrijkomt. Giet de olijfolie erbij, schep de ui erbij en roer door om de worst en ui te laten fruiten. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat minstens 10 minuten fruiten, of tot de ui glazig is.
Roer de knoflook, komijn, het zoete paprikapoeder en de anchopeper erdoor (als je die gebruikt). Voeg de tomaten, tomatenpuree, bruine basterdsuiker en zoutvlokken toe. Breek de tomaten in stukjes met een houten lepel. Laat alles zachtjes koken.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Giet de cannellinibonen af, roer ze door het tomatenmengsel en laat de smaken intrekken terwijl de oven opwarmt.
Zet de pan in de oven en bak, onbedekt, 10 minuten.
Haal de pan uit de oven en gebruik een houten lepel om vier kuiltjes in het mengsel te maken. Breek de eieren in de kuiltjes (breek steeds 1 ei in een glas en giet hem vervolgens in het kuiltje, zo weet je zeker dat er geen schaal inzit). Zet nog eens 5 tot 6 minuten in de oven, of tot het eiwit gestold is en de dooier zachtgekookt (hij zal wat doorgaren door de restwarmte).
Bestrooi met de peterselie en serveer warm, met toast.
Tip
Eigenlijk zijn alle witte bonensoorten wel geschikt voor dit recept, maar als je in Spanje bent, en je kunt wat Spaanse pocha-bonen bemachtigen, probeer die dan eens - hun smaak is ongeëvenaard en past perfect in dit gerecht. Shortcut: een blik gebakken bonen kan simpel worden opgekalefaterd met dezelfde kruiden, specerijen en chilipeper; zoek bonen in blik die niet te veel zout en suikers bevatten.
Opmerking
Ik kan me echt verheugen op een uitgebreid ontbijt met een grote pan vol zalige, rokerige gebakken bonen. Eitje erbij, wat toast van zuurdesembrood - niks meer aan doen. Deze gebakken bonen krijgen een extra kick van de chorizoworst met z'n rijke paprikasmaak, en de pikantheid van tomaten. Dit is een hartverwarmende kom bonen die veel meer is dan de som der delen (want, laten we wel zijn; je trekt in feite gewoon een paar blikken open). Als je het liever chorizovrij eet, is dat helemaal cool - voeg er gewoon naar smaak wat meer olijfolie, paprikapoeder en komijn aan toe en dan ben je d'r ook.
Kookboek
Het recept 'Smokey gebakken cannellinibonen' is afkomstig uit het kookboek...
Een ode aan groenten
Alice Zaslavsky
Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren
... lees verder © Good Cook