Moussaka met courgette
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 500 g kleine courgettes
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd of in ringen
- 500 g fijngemalen lams- of rundergehakt (rauw of gaar)
- 1 theelepel versgemalen piment
- 1 theelepel gedroogde of verse munt
- 2 eieren
- 750 g tomaten, ontveld en grof gehakt
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2-3 eetlepels bouillon
- 2-3 eetlepels gedroogd broodkruim
Voorbereiden
Dep de courgetteplakken droog met een theedoek en bak ze zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Als alle plakken gaar zijn, leg ze dan opzij, doe nog wat olie in de pan en bak daarin de gesnipperde of in ringen gesneden ui in tot hij bleekgeel ziet.
Bereiden
Dep de courgetteplakken droog met een theedoek en bak ze zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Als alle plakken gaar zijn, leg ze dan opzij, doe nog wat olie in de pan en bak daarin de gesnipperde of in ringen gesneden ui in tot hij bleekgeel ziet.
Doe het vlees erbij. Als het al gaar is, meng het dan alleen met de ui. Als het vlees rauw is, bak het dan 10 minuten op laag vuur tot het mooi bruin is. Voeg zout, peper, piment en de kruiden toe. Draai het vuur uit en roer de losgeklopte eieren erdoor.
Stoof in een andere pan de tomaten met de knoflook tot het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper.
Vet een niet te diep vierkant of rond bakblik van 1¼-1½ liter licht in met olie. Leg er een laagje courgetteplakken in, dan een laag gehakt, dan een laag tomaten, enzovoort, tot alle ingrediënten gebruikt zijn. Eindig met een vrij dikke laag tomaten. Bestrooi ze met broodkruim en sprenkel er de bouillon over. Dek het blik af met aluminiumfolie. Zet het 1 uur op de bakplaat in een matig warme oven (160 °C), maar verwijder het folie na 30 minuten. Als de moussaka er droog uitziet, voeg dan nog wat lepels bouillon toe.
Dien heet op. Met de laagjes van bleekgroene courgettes tussen het rood van de tomaten en het bruin van het gehakt ziet dit gerecht er prachtig uit. Tenzij het blik al vrij lang in de oven heeft gestaan, kan het gerecht vrij goed worden opgewarmd.
Voor een moussaka met aubergines gaat u precies hetzelfde te werk. Neem 2-4 aubergines, afhankelijk van de grootte, ongeschild, in de lengte in dunne repen gesneden, gezouten en uitgelekt voordat u ze in olie bakt.
Extra benodigd
Bakblik van 1¼-1½ liter, aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Moussaka met courgette' is afkomstig uit het kookboek...
Elizabeth Davids beste recepten
Elizabeth David
Elizabeth David introduceerde vlak na de Tweede Wereldoorlog zonnige mediterrane gerechten in Engeland. Dankzij de invloed van deze veelgeprezen culinair
... lees verder © Van DishoeckMoussaka tips
Reacties op dit recept
- Olof Best aardig om hem eens een keertje met courgette te eten, maar de volgende keer maak ik toch weer een traditionele moussaka met aubergine. Los van de courgette is dit recept wel erg goed.