Geroosterde prei met koningsboleten van de BBQ
- 4 personen
- 40 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 hele preien, groene bladeren verwijderd
- 250 g koningsboleten, in de lengte gehalveerd
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 4 hardgekookte eieren, verkruimeld
- 4 eetlepels biermosterd (zie onderaan het recept)
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiden
Steek de barbecue aan en verhit tot 220 °C. Maak een indirecte opstelling met het gietijzeren grillrooster.
Leg de preien op het rooster boven de brandende houtskool. Je kan de preien ook direct in de as roosteren. Draai regelmatig om en rooster tot de buitenste laag donkerbruin tot zwart is. Leg apart en laat afkoelen.
Leg de koningsboleten op het rooster en gril ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaar zijn. Besprenkel met de extra vierge olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Verwijder de buitenste laag van de preien en halveer de zachte binnen kant in de lengte. Dit eet makkelijker.
Leg de boleten en prei op een schaal, bestrooi met het ei en besprenkel met de biermosterd. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Bier voor erbij: pils, blond, tripel.
Extra benodigd
Gietijzeren grillrooster
Biermosterd
Week 100 g geel mosterdzaad een nacht in 200 ml moutazijn en 100 ml geuze of pilsener bier. Meng het mosterdzaad met het vocht in een keukenmachine of vijzel met 50 g ahornsiroop en 50 g honing en een snuf zout. Maal tot een smeuïge saus. Schep de saus in een brandschone pot en laat een paar dagen staan voor je het gebruikt.
Opmerking
Voor dit gerecht heb je een bloedhete BBQ nodig. Het roosteren van de prei maakt de lagen binnenin mooi zoet. We hebben dit voor het eerst gegeten met een klein beetje geschaafde truffel en dan is het super, maar dat breekt de bank. Deze koningsboleten (ook verkocht als koningsoesterzwam - wat het niet is) of andere gegrilde paddenstoelen maakt het een stuk vriendelijker voor je portemonnee.
Kookboek
Het recept 'Geroosterde prei met koningsboleten van de BBQ' is afkomstig uit het kookboek...
Het Ultieme Bier- en BBQboek
Jeroen Hazebroek & Harry Havinga
Met 'Het Ultieme Bier- en BBQboek' ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om de perfecte match met het gebrouwen goud te vinden. Of dat nu de populaire beer can chicken is of een brisket met koffie en dubbel bier. Kies low en slow babyback ribs... lees verder
© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Christian Fielden