Geroosterd roodlof (radicchio al forno)

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 struikjes roodlof / radicchio di Treviso (circa 675 g), bijgesneden en in de lengte gehalveerd
  • sap van ½ citroen, gezeefd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schenk de helft van de olie in een ovenschaal, leg hierin de halve struikjes roodlof, sprenkel de rest van de olie erover en strooi er zout en peper over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster het roodlof ongeveer 20 minuten.

Neem de ovenschaal uit de oven, schep het roodlof in een voorverwarmde dekschaal en besprenkel het met citroensap.

Opmerking

Vroeger werd er in Italië alleen wit- en roodlof verbouwd in de Veneto, rond Treviso. Er bestaan veel verschillende variëteiten van deze bladgroente, maar de langwerpige struikjes met witte stronk worden het meest gebruikt in de keuken. Roodlof is een winterse groente met een aparte, licht bittere smaak. In dit recept wordt roodlof in een ovenschaal geroosterd, maar je kunt het ook roosteren in een gietijzeren koekenpan, zonder extra vet toe te voegen, en op smaak brengen met een scheutje olijfolie en wat zout en peper.

Kookboek

Het recept 'Geroosterd roodlof (radicchio al forno)' is afkomstig uit het kookboek...

De Zilveren Lepel - Classic

'De Zilveren Lepel - Classic' biedt een luxueuze verzameling van de beste recepten uit het wereldberoemde Italiaanse kookboek 'De Zilveren Lepel'. In deze nieuwe, luxe uitgave zijn de 170 allerbeste

... lees verder

© Spectrum. Beeld: Haarala Hamilton

Radicchio tips