Kruidige kooltaart
bereiden
Ingrediënten
- neutrale olie
- 600 g rodekool, fijngesneden
- 8 plakjes blader- of korstdeeg
- 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel za'atar of ras el hanout
- 3 eieren
- 400 ml yoghurt of room
- 3 takjes koriander
Bereiden
Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.
Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 cm hoog is.
Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.
Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.
Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.
Extra benodigd
Metalen bakvorm, bakpapier
Variatietip
Dit recept is met rodekool, maar alle andere kolen zijn ook geschikt.
Opmerking
Het woord 'rodekool' ruikt naar mijn overgrootmoeder. Ze woonde op vierhoog en halverwege het beklimmen van de trappen rook je al wat ze die avond zou gaan eten. Op het petroleumstelletje stond vanaf 's morgens altijd iets te sudderen. Ik geef onmiddellijk toe: het gaat op zo'n klein pitje langzaam, echt héél erg langzaam. Maar dan nog: rodekool ruim een halve dag laten smoren? Heel erg zoet wordt hij ervan, en héél erg zacht. Ik opteer voor kruidige, knapperige taart waarin je de kool nog kunt herkennen. Sorry oma Suiker; je was wel lief.
Kookboek
Het recept 'Kruidige kooltaart' is afkomstig uit het kookboek...
À la minute
Mari Maris
Er zijn er van die dagen dat je gewoon geen tijd of zin hebt om te koken, maar toch trek hebt in iets lekkers. Voor die dagen is dit boek, hoewel je er makkelijk alle dagen goed en snel uit kunt koken. De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: René MesmanRode kool tips
Reacties op dit recept
- Janet Moet dit gerecht speciaal in een metalen vorm gemaakt worden?
- Evelyn Wat doe mee met de ui en knoflook? Bij het ei mengsel? Het lijkt me logischer dat deze even met de kool worden meegebakken?