Quiches van schorseneren en peterselie
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 120 g bloem
- 60 g koude boter, in kleine blokjes
- losgeklopt ei van een blije kip
- voor de vulling
- 40 g pecannoten
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel ras el hanout (Marokkaanse winkel)
- 400 g ongeschilde schorseneren
- roomboter
- 3 eetlepels gehakt blad van krulpeterselie
- 125 ml room
- 2 eieren van blije kippen
- 20 g geraspte geitenkaas (eventueel)
Voorbereiden
Zeef de bloem in een grote kom met een snuf zeezout. Voeg de boter toe en kneed met je vingertoppen voorzichtig tot een kruimelig deeg. Voeg het ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het 30 minuten te rusten in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Meng de noten met de olijfolie, ras el hanout, zout en peper naar smaak. Spreid uit op bakpapier en laat ca. 5 minuten in de oven roosteren (houd ze wel in de gaten, want ze verbranden snel). Laat afkoelen.
Schil de schorseneren met een dunschiller onder een straaltje water. Snijd ze in stukjes van ca. 1 cm. Smelt een flink stuk roomboter in een pan met dikke bodem en bak er de schorseneren even in aan. Breng het geheel op smaak met zout en flink wat peper, en laat alles daarna op laag vuur ca. 10 minuten gaar stoven.
Zet de oven op 200 °C. Rol dan het deeg dun uit. Vet de vormpjes in en bekleed ze met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en verdeel de schorseneren samen met de helft van de peterselie over de vier vormpjes. Meng de room met de eieren en de kaas. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over de vormpjes.
Bak 25 tot 30 minuten in de oven. Strooi vóór het serveren de pecannoten en de rest van de peterselie over de quiche.
Extra benodigd
Bakpapier, 4 ovenvormpjes Ø 12 cm
Tip
Hoezo 'keukenmeidenverdriet'? Zo werden schorseneren vroeger genoemd, omdat ze erg bewerkelijk zouden zijn. En het wordt nog steeds gezegd! Ik begrijp daar niets van. Als je handschoenen aandoet, is het een klusje van niets. Met de ouderwetse krulpeterselie en de noten vormen ze een supervulling voor een winterse quiche!
Kookboek
Het recept 'Quiches van schorseneren en peterselie' is afkomstig uit het kookboek...
Greendelicious Kruiden
Natascha Boudewijn
Na het succesvolle 'Greendelicious' neemt Natascha Boudewijn de lezer met groene vingers in 'Greendelicious Kruiden' mee op een culinaire reis door de... lees verder
© Uitgeverij Becht