Botersla met zongedroogde tomaat, kappertjes en ansjovisdressing

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 bananensjalotten, gepeld en dungesneden
  • ½ teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • zeezoutvlokken
  • 2 kroppen botersla, bladen losgehaald, gewassen en gedroogd
  • 2 rijpe avocado's, vruchtvlees in plakken
  • 3 takjes dragon, alleen de blaadjes
  • knapperig brood, om erbij te serveren
  • manchego (kaas), om erbij te serveren
  • voor de dressing
  • 6 ansjovisfilets op olie, van goede kwaliteit, fijngesneden
  • 3 eetlepels zongedroogde tomaten, fijngehakt + 3 eetlepels olie uit de pot
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • 15 g bieslook, fijngesneden
  • 1 eetlepel honing
  • sap van ½ biologische citroen

Bereiden

Leg de sjalotten met de knoflook in een kommetje met de azijn en een snuf zeezoutvlokken.

Klop in een tweede kom de ansjovis, zongedroogde tomaten, de olie uit de pot, de kappertjes, bieslook, honing en citroensap tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. De ansjovis is ook al zout, dus misschien is dat laatste niet nodig.

Doe de bladen sla in een grote kom en giet de ansjovis-tomatendressing eroverheen. Giet de sjalotten en knoflook af en voeg ze toe aan de sla. Schep met je handen voorzichtig om, zodat de slabladen niet te veel kneuzen.

Verdeel de salade over een grote schaal.

Doe de plakken avocado in de kom waar je de sla in hebt aangemaakt en schep ze door de overgebleven dressing. Voeg ze bij de bladen sla en giet de dressing erover. Maak de salade af met de blaadjes dragon. Lekker met knapperig brood en wat manchego.

Opmerking

'Een klassieke, eenvoudige salade van botersla met wat zoet, zout en pittigs. En sjalotten en dragon, niet te vergeten. Beter wordt het niet!' - Ajda Mehmet

Kookboek

Het recept 'Botersla met zongedroogde tomaat, kappertjes en ansjovisdressing' is afkomstig uit het kookboek...

Salad Days

In 'Salad Days' vind je manieren om simpele salades een upgrade te geven. Salades waarin de smaken de kans hebben gehad om aan elkaar te wennen en samen te smelten. Waar je eindeloos van wilt dooreten en waarbij er om het laatste beetje dressing

... lees verder

© Good Cook

Sla tips