Snijbonen recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Snijbonen

Snijbonen zijn veel langer en platter dan sperziebonen. Ze worden in dunne reepjes of schuin in stukjes gesneden en vervolgens gekookt. Ze zijn vrijwel het gehele jaar door vers verkrijgbaar, maar de top van de aanvoer ligt in juli en augustus. Reken per persoon op 250 gram snijbonen, van voorgesneden bonen iets minder. Snijbonen kunnen ongeveer vier dagen worden bewaard. Snijbonen combineren goed met alle soorten rundvlees, kip en eiergerechten. ¹)

Snijbonen bereiden

Snijbonen worden het lekkerst als je ze kookt in ruim water met wat zout. Breng het water eerst aan de kook en voeg dan de snijbonen pas toe. Kook de stukjes (afhankelijk van de grootte) in 8 tot 12 minuten beetgaar. Laat de bonen even in een vergiet uitlekken en meng ze met wat olijfolie en fijngehakte oregano. Of met boter en wat citroenzest. Ruitjes snijboon van zo'n 3 tot 4 cm kun je ook heerlijk smoren in roomboter met een scheutje sinaasappelsap of witte wijn. Of samen met andere groenten roerbakken met wat knoflook en sambal badjak.

Snijbonen recept

Haal 1 kg snijbonen aan beide kanten af, was ze in koud water en snijd ze schuin in stukjes of in dunne repen. Zet de snijbonen met weinig water en wat zout op en laat ze onder af en toe schudden in 10-15 minuten beetgaar koken. Voeg zo nodig wat water toe om aanbranden te voorkomen. Schud eventueel 30 g roomboter door de bonen. ¹)

Snijbonenjulienne

Snijd de bonen in de lengte in mooi lange reepjes. Blancheer de lange reepjes eerst een paar minuten in ruim kokend water en spoel ze dan direct af met koud water. Zo blijven de reepjes mooi knapperig en groen. Meng de snijbonenjulienne met een dressing van witte wijnazijn of citroensap met walnootolie en draai ze als spaghetti rond een vork. Leg zo op kleine bordjes of in glaasjes een nestje van snijbonen en vul het midden met een schepje roerei en kleine blokjes tomaat of met een roosje van gerookte zalm. Of simpelweg met een stukje gestoomde makreel, een toefje citroenmayonaise en wat peterselie.

[ Bron: 'Wannéé kookboek' ¹) | redactie ]

[ Beeld: Azure | Shutterstock.com ]