In karnemelk gefrituurde uienringen met zoutzure kruiden

4 personen
voorbereiden
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 grote witte uien
  • 1 liter karnemelk
  • 1 kg bloem
  • neutrale olie, om in te frituren
  • voor de stoute saus
  • 125 ml zure room
  • 75 ml mayonaise
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • voor de topping
  • 2 theelepels fijn zout
  • 2 theelepels sushi-azijnpoeder (toko)
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Bereiden

Pel de uien en snijd ze daarna met een scherp mes in ronde ringen van ca. 2 cm dik. Haal de ringen voorzichtig los van elkaar. Doe ze in een grote kom en giet de karnemelk erbij. Sommige uien willen dan naar het oppervlak drijven, dat moet niet. Leg er een vel plasticfolie op en druk ze met iets (een tweede kom bijvoorbeeld) onder het oppervlak. Laat ze zo minimaal 4 uur in de koelkast marineren.

Meng intussen de ingrediënten voor de stoute saus door elkaar en zet koel.

Meng ook alvast de ingrediënten voor de topping.

Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 180 °C. Strooi de bloem uit over een grote bakplaat. Bestrooi met ruim zout en peper. Neem met je handen een paar ringen uit de karnemelk. Leg ze in de bloem en hussel ze erdoor. Haal dan nog eens door de karnemelk en dan nog eens door de bloem. Frituur de dubbelgepaneerde uienringen 3 tot 4 minuten.

Schep de uienringen uit het hete vet en leg in een met keukenpapier bekleed vergiet. Bestrooi direct met wat van de topping. Frituur zo ook de rest van de uienringen.

Serveer ze met de stoute saus.

Extra benodigd

Plasticfolie

Opmerking

'Gefrituurde uienringen zijn bij ons vrij onbekend, maar in Amerika eten ze gretig mandjes vol van deze knapperige, gekruide snack op. Het is een leuk werkje om ze te maken, maar zodra ze gefrituurd zijn moet je zo snel mogelijk je tanden in deze joekels zetten. De stoute saus dankt zijn slechte reputatie aan de flinke hoeveelheid zure room en mayonaise die er doorheen gaat. Dit is hoe ik 'm lekker vind, maar speel zelf met de verhoudingen. Voor een lichtere saus kun je de zure room vervangen door yoghurt.'- Bas Robben

Kookboek

Het recept 'In karnemelk gefrituurde uienringen met zoutzure kruiden' is afkomstig uit het kookboek...

Vet

Bas Robben weet het zeker: vet is lekker. Vet maakt bovendien gelukkig. Alle reden om na 'Zuur' te duiken in zijn tweede kookboek 'Vet'. En dus gaan we conserveren, frituren, konfijten, infuseren en bakken. In 'Vet' tref je niet alleen spannende recepten

... lees verder

© Good Cook

Uien tips