Roodlofschuitjes met biet en braam
bereiden
Ingrediënten
- 30 g bramen of aalbessen
- 75 g voorgekookte (biologische) biet, in hele kleine blokjes
- 2 radijsjes, fijngesneden
- 10 g zonnebloempitten
- 1 eetlepel (ongezoete soja)yoghurt
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1-2 stronkjes (rood)lof
- 1 eetlepel fijngehakte dille
Bereiden
Was de bramen zo nodig en snijd ze in stukjes. Als je bessen gebruikt, was ze en ris ze van de steeltjes.
Meng de biet, radijs en braam of bes met de zonnebloempitten.
Meng de yoghurt, balsamicoazijn en wat peper en zout door elkaar en schep door het bramenmengsel.
Haal de blaadjes lof van de stronk en leg ze op een mooi bord of schaal. Schep de salade in de lofschuitjes en garneer met de fijngehakte dille.
Opmerking
Toen ik ziek was, kreeg ik een onbedaarlijke voorkeur voor paars eten, vooral van bramen en zoetzure rodekool kreeg ik maar geen genoeg. Bramen met hun pitjesstructuur kunnen zuur, zoetzuur of zoet zijn. Dat weet je nooit van tevoren. Ze zijn bijna jaarrond te koop (kas en import) en in augustus en september ook in het wild te plukken. Wilde bramen zijn kleiner dan de gekweekte in de winkel, die vaak groot en heel mooi zijn. Nu ik dit schrijf en aan bramen denk krijg ik er meteen trek in. In dit recept combineer ik ze met biet en balsamicoazijn en serveer ik ze in (rood)lofblaadjes. Zo wordt het een licht, friszuur hapje dat de eetlust opwekt en ideaal is als voorgerecht of tussendoortje. Ook met aalbessen is deze salade erg lekker - het ligt er maar net aan wat je kunt krijgen en waar jouw voorkeur ligt. Balsamicoazijn heb je in verschillende soorten en prijsklassen. Hoe dikker hoe lekkerder, vooral die uit Modena vind ik erg smakelijk. Wat de bramen betreft: in het winterseizoen kun je bevroren bramen gebruiken die je ontdooit en uit laat lekken. Het vrijgekomen sap kun je in een smoothie gebruiken.
Kookboek
Het recept 'Roodlofschuitjes met biet en braam' is afkomstig uit het kookboek...
Eten en leven met kanker
Joke Boon
Toen bij Joke Boon begin 2023 darmkanker werd geconstateerd, zette dat haar leven op z'n kop. Kanker had op álles impact, ook op haar eetlust. In 'Eten en leven met kanker' deelt ze daarom 80 recepten waarmee je tóch van eten kunt genieten
... lees verder © Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld