Witlof met ham à la Richard Olney
bereiden
Ingrediënten
- 50 g roomboter
- 1 kg witlof
- 2-3 plakjes rauwe ham (Italiaanse prosciutto of Spaanse serrano), gesnipperd
- ½ citroen
- 100 ml slagroom
Bereiden
Vet een vuurvaste aardewerken schaal of een stoofpan in met boter. Leg de kropjes witlof dicht naast elkaar in een enkele laag op de bodem van de schaal of pan. Bestrooi met wat zout en met de hamsnippers. Leg er ook hier en daar wat vlokjes boter op. Leg het deksel op de schaal of pan en zet op heel laag vuur. Laat de witlof zo 1 uur heel zachtjes stoven.
Haal het deksel van de pan en knijp er de halve citroen boven uit. Schud even aan de pan of schaal zodat de witlof helemaal bedekt raakt. Voeg ook de room toe en schud nogmaals aan de pan. Laat nog een kwartier zachtjes stoven, zonder deksel.
Het kan zijn dat de witlof nu klaar is, maar het kan ook zijn dat het stoofvocht nog te dun is. Laat in dat geval de witlof nog 10-15 minuten stoven tot het vocht wat is ingedikt.
Serveer de witlof met de gekaramelliseerde roomsaus. Je kunt de groente als aparte gang opdienen, maar ook met bijvoorbeeld aardappelpuree en varkenskarbonades of lamskoteletjes.
Opmerking
'Dit recept is niet van mijzelf maar van Richard Olney, een van mijn meest geliefde kookschrijvers. Proef deze witlof en je begrijpt waarom ik hem bewonder.' - Janneke Vreugdenhil
Kookboek
Het recept 'Witlof met ham à la Richard Olney' is afkomstig uit het kookboek...
Comfort food
Janneke Vreugdenhil
'Comfort food' gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren - ook als het... lees verder
© Nieuw AmsterdamWitlof tips
Reacties op dit recept
- Ho Lian Waar komt die gecarameliseerde roomsaus vandaan? Die kom ik nergens tegen in de beschrijving.
- matty Wel een lange kooktijd voor witlof, er zullen niet veel vitamines meer inzitten vrees ik.
-
Jos
Recepten zijn richtlijnen. Een beetje kok vult de rest zelf in Matty.
- Lenny we zijn niet allemaal keukenprinsen/prinsessen. Ik heb ook redelijk veel aanwijzingen nodig :)
- hanny @Ho Lian: de slagroom karamelliseert tot een 'gekaramelliseerde roomsaus'...
- Karin Misschien niet zo gezond maar wel heeeel erg lekker. De combi van het bittere van de witlof, het fris-zure van de citroen en de gecaramelliseerde room is een match made in heaven.
-
gerry
Je kunt de kooktijd verkorten door de stonken witlof te halveren en met de platte kant in de pan te leggen.
i.pv. slagroom - koksroom met klein scheutje gembersiroop. Gerry - carla Het doet mij wat denken aan het recept van 'zuigstruikjes': witlof minstens 45 minuten in boter laten sudderen. Verrukkelijk van smaak maar je moet je dan niet afvragen wat er aan gezonde voedingselementen nog overblijft... Moet voor zo nu en dan kunnen, gewoon puur genieten ;-)
- francine Het heet niet voor niets comfortfood!
- angela Vanaf begin laten stoven met slagroom en citroen 30 minuten, en hoeft geen boter!
-
ton
Weet iemand überhaupt wel hoe je room moet karamelliseren, volgens mij niet want nergens word er uitleg gegeven en op vragen wordt er hier niet geantwoord. Is dat geheim of is het gewoon dat niemand weet hoe?
- Lenny ik heb ook geen flauw idee! :)
-
gerard
Ik denk dat de ingedikte slagroom aan het einde van het kookproces gekaramelliseerd is.
- Eddy Dat denk ik ook, door het gekarameliseerde witloof.
- Francine Ik bak de stronkjes eerst even licht aan in de boter zodat deze enigszins kleuren (zoals op de foto). De gekarameliseerde saus ontstaat door de combinatie citroensap/slagroom en door de laatste minuten zonder deksel op de pan te laten inkoken. Althans zo werkt het voor mij. PS de slagroom en citroen gaan een chemische reactie aan zodat de room dikker wordt en een saus ontstaat.
- Ineke Heel storend, die reclame elke minuut tussendoor!