Geroosterde spicy wortels en hazelnoten met limabonenpuree

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • 12 kleine wortels, gehalveerd
  • 45 ml olijfolie
  • 2 theelepels agave- of ahornsiroop
  • 50 g geblancheerde hazelnoten, gehalveerd
  • zeezoutvlokken, naar smaak
  • fijngehakte bladpeterselie, voor eroverheen
  • voor de limabonenpuree
  • 90 ml olijfolie
  • geraspte schil van 1 biologische citroen, plus een kneepje sap
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 3 lente-uien, in dunne ringen
  • 2 dikke tenen knoflook, fijn geraspt
  • 700-800 g limabonen, afgespoeld en uitgelekt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.

Maal het korianderzaad en de zwarte peperkorrels lichtjes fijn in een vijzel en verdeel ze over een middelgrote braadslede, samen met de wortels, olijfolie, 45 ml water en ½ theelepel zeezoutvlokken. Dek af met aluminiumfolie en rooster 40 minuten in de oven.

Verwijder na 40 minuten de folie en besprenkel de wortels met de agave- of ahornsiroop. Zet ze dan nog 15 minuten terug in de oven om het vocht te laten inkoken en wat 'kleur' op de wortels te krijgen. Leg de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze de laatste 15 minuten mee.

Doe intussen de olijfolie, citroenschil, het korianderzaad, de lente-uien en knoflook in een kleine koekenpan en warm alles 5 minuten door op laag vuur - het is niet de bedoeling dat de knoflook verkleurt, dus zet het vuur laag.

Doe de limabonen samen met het lente-uiknoflookmengsel in een blender of keukenmachine en pureer alles tot een gladde massa. Voeg een kneepje citroensap toe; proef en breng naar wens op smaak met wat zeezout. Warm de puree op en verdeel deze dan over vier ondiepe kommen, leg de geroosterde wortels erop en bestrooi met wat zeezout, de geroosterde hazelnoten en fijngehakte bladpeterselie. Dien warm op en enjoy!

Extra benodigd

Vijzel, aluminiumfolie, blender of keukenmachine

Opmerking

Ik zou hier al netflixend een hele kom van kunnen leegeten, maar het is echt té lekker om niet te delen met vrienden. De wortels roosteren mooi met korianderzaadjes onder folie, en de rijke, zijdezachte limabonenpuree is in slechts 10 minuten klaar. Kortom: een voedzaam gerecht boordevol smaak.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde spicy wortels en hazelnoten met limabonenpuree' is afkomstig uit het kookboek...

Het groene kookboek

In 'Het groene kookboek' vind je heerlijke vegetarische en vegan gerechten voor iedere dag van de week. Van recepten die 15 tot 30 minuten bereidingstijd hebben - perfect voor drukke (werk)dagen - tot gerechtjes om te delen en maaltijden voor

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Wortel tips