Coq au vin aan spiesen
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 750 g kippenpoten, zonder bot, met vel
- 150 g lardons of blokjes gerookt spek
- 2 grote wortels, in grote stukken
- 8 kleine aardappelen
- 8 kleine uitjes, gepeld en heel gelaten
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 1 eetlepel maïsmeel
- 1 eetlepel suiker
- 8 kleine champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- voor de marinade
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- klontje boter
- 4 kleine takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 500 ml rode wijn
Voorbereiden
Bak voor de marinade de knoflook en de ui goudbruin in de boter. Voeg de tijm en de laurierblaadjes toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg dan de wijn toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Laat het dan afkoelen. Hak de kip in grote stukken, doe die met de lardons in een grote plastic doos en voeg de koude marinade toe. Dek de doos af en marineer de kip minstens 4 uur in de koelkast (liever een hele nacht).
Bereiden
Neem de kip en de lardons uit de marinade en zeef die laatste. Meet 300 ml marinade af, schenk die in een pan en zet apart. Doe de wortels, de aardappelen en de uitjes in een grote pan koud gezouten water en breng dit aan de kook. Kook de groenten 5 minuten, schenk ze door een zeef en houd ze 2 minuten onder koud stromend water. Laat ze afkoelen.
Maak de dipsaus. Kook de marinade op hoog vuur met de helft in en voeg de azijn toe. Meng het maïsmeel met een beetje water tot een dun papje en klop dit door de saus. Kook de saus 5 minuten of tot hij de consistentie van dikke room heeft. Voeg de suiker en zout en peper toe. Dek de saus af met plasticfolie; druk deze tegen het oppervlak van de saus. Houd de saus tot gebruik warm.
Rijg de kip aan de spiesen en wissel ze af met de lardons, voorgekookte groenten en champignons. Bestrijk alle ingrediënten met olijfolie en leg ze onder geregeld keren ongeveer 5 minuten op de barbecue (of binnen op een grillpan). Controleer of de kip gaar is door een stukje open te snijden; het vocht moet helder zijn, niet rood of roze. Serveer de spiesen met de dipsaus (warm die zo nodig opnieuw op in een pan of magnetron).
Extra benodigd
Plasticfolie, 8 barbecuespiesen (week bamboespiesen voor gebruik minstens 1 uur in water)
Tip
Kippenpoten hebben meer smaak en zijn vaak sappiger dan borststuk. Maar je kunt ook kippendijen zonder bot (met vel) gebruiken. Borstvlees kan ook, zolang je het niet te lang laat garen.
Opmerking
'Traditionele coq au vin is jonge haan die enkele uren in rode wijn is gestoofd. Ik besloot het anders te doen en er een barbecueversie van te maken met een dipsaus van rode wijn.' - Rachel Khoo
Kookboek
Het recept 'Coq au vin aan spiesen' is afkomstig uit het kookboek...
Chez Rachel
Rachel Khoo
In de kleinste keuken van Parijs kookt een Engelse met bijzonder veel talent: Rachel Khoo. Met haar frisse kijk op de Franse keuken en een uitzonderlijk... lees verder
© Kosmos Uitgevers